Makaron na diecie - czy da się jeść makaron i nadal chudnąć? Jaki makaron na diecie wybrać?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuPrzybyło ci kilka kilogramów tu i ówdzie. Postanawiasz więc jak najszybciej przejść na dietę, by pozbyć się boczków i brzucha. Już na samym początku rezygnujesz więc z węglowodanów. Spaghetti na obiad? Nie w twoim domu. Musisz też zapomnieć o pieczywie. To przecież one są odpowiedzialne za twoją zwiększoną wagę. Też myślisz w ten sposób? Obalamy ten mit! Makaron na diecie jest absolutnie wskazany.
Ten artykuł ma 5 stron:
"Makaron a dieta", "makaron a odchudzanie" - tego typu wątpliwości ma wiele osób, które starają się zrzucić kilka kilogramów. Nie muszą jednak odmawiać sobie tego przysmaku.
Węglowodany wcale nie są takie złe dla naszego organizmu. Amerykańscy eksperci jasno mówią, że można korzystać ze smaków makaronu i utrzymać smukłą sylwetkę. Uwielbiasz dania z włoskim przysmakiem? Już nie musisz z nich rezygnować. Wystarczy tylko kilka zasad, którymi powinniśmy się kierować podczas jedzenia makaronu.
Poniżej dowiesz się, jaki makaron na diecie najlepiej wybrać, a także ile makaronu na diecie spożywać.
Nie rezygnuj z dań, które uwielbiasz
Jeśli zrezygnujesz ze swoich ulubionych potraw, nie schudniesz. Wręcz przeciwnie – nieustannie będziesz myślał o dniu, w którym pozwolisz sobie na spaghetti czy carbonarę. A gdy on nadejdzie, zjesz nie jedną, ale dwie porcje.
Lubisz makaron? O ile nie spożywasz go codziennie (każda przesada jest zła!), nie musisz się z nim żegnać. Makaron w diecie to coś normalnego. Warto jednak stosować zamienniki. Zamiast boczku w carbonarze, wybierz szynkę prosciutto.
Zdaniem szwedzkich naukowców, do posiłku z makaronem warto chrupać surową marchewkę. Z badań wynika, że dzięki temu poziom cukru nie wzrośnie zbyt gwałtownie. Warzywo zwiększy też uczucie sytości.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze