Zdrowy chleb - jaki jest najzdrowszy? Jaki chleb na diecie?
KORNELIA RAMUSIEWICZ • dawno temu • 5 komentarzyPszenny, żytni, a może mieszany? Chleb jest nieodłącznym elementem naszej tradycji i jednym z podstawowych składników zdrowej diety. Niektórzy podczas odchudzania decydują się na całkowite wyeliminowanie pieczywa, sądząc, że jest bardzo tuczące. To błędne myślenie. Podstawą w naszym jadłospisie powinien być zdrowy chleb - jaki jest najzdrowszy?
Chleb dostarcza nam błonnika i węglowodanów, które są niezbędne w zbilansowanej diecie, jednak tak jak z każdym składnikiem jadłospisu – wszystko należy stosować z umiarem. Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że optymalną ilością chleba, jaką powinniśmy spożywać, jest 250 gramów dziennie.
Jednak na rynku dostępnych jest wiele rodzajów tego produktu, które różnią się nie tylko zawartością kalorii, ale także innych składników odżywczych. Czy wiesz, jakie pieczywo jest najzdrowsze, a jakiego powinniśmy unikać? Jaki chleb na diecie? Odpowiadamy.
Chleb krojony w folii
Pokrojony przez producenta chleb w folii to duża wygoda dla konsumenta, ale to ten rodzaj produktu jest szczególnie niebezpieczny dla zdrowia. Chleb krojony zawiera zwykle więcej tłuszczu, cukrów, konserwantów i polepszaczy niż ten tradycyjny, dzięki czemu zachowuje świeżość przez dłuższy czas.
Folia, w którą opakowany jest chleb, zatrzymuje wilgoć, co przyspiesza rozwój pleśni, a kiedy wyjmiemy takie pieczywo z folii, dość szybko schnie, wygina się i kruszy. Wygoda kosztem zdrowia? Lepiej samemu kroić chleb, niż zatruwać swój organizm.
Zobacz też: Pyszny, ale czy zdrowy? Dowiedz się, czy warto jeść chleb
Rodzaje chleba
Powszechnie twierdzi się, że im bardziej biały chleb, tym jest mniej zdrowy. Ale czy wiesz, dlaczego tak jest? To czy chleb jest zdrowy, czy nie, zależy od mąki, z której jest wykonany. Ziarna zbóż zawierają składniki odżywcze, a najwięcej z nich znajduje się tuż pod skórką, w tzw. warstwie aleuronowej. Tej najbardziej wartościowej części pozbywamy się w momencie przemiału ziarna na pył, a więc podczas produkcji mąki.
Wartościowe składniki pozostają jedynie w czasie produkcji mąk słabo oczyszczonych – ciemnych. Zatem im bardziej oczyszczona i jasna mąka, tym mniej w niej witamin i innych składników odżywczych. Czym różni się mąka pszenna od żytniej? W mące pszennej znajduje się więcej białka, magnezu oraz witamin B1 i PP. Z kolei mąka żytnia jest bogatsza o witaminę B2, mangan i cynk.
Chleb pełnoziarnisty
Najpopularniejszym rodzajem chleba jest chleb pszenny. Jego zaletą jest to, że jest lekkostrawny, dzięki czemu z powodzeniem mogą go spożywać osoby cierpiące na problemy trawienne i wrzody żołądka. Ponadto zawiera nierozpuszczalny błonnik, który zapobiega rozwojowi nowotworu jelita grubego.
Jeżeli decydujesz się na zakup chleba pszennego, sprawdź, czy jest pełnoziarnisty i wykonany w całości z mąki pszennej, bez dodatków ulepszających. Niestety większość pszennych chlebów wykonuje się z oczyszczonej mąki i to z jednej tylko części ziarna – bielma, które zawiera śladowe ilości składników odżywczych, jak: magnez, wapń, błonnik i białko. Dlatego zawsze wybieraj najciemniejszy rodzaj pieczywa.
Chleb żytni
Jest mniej popularny niż pszenny i nie każdemu odpowiada jego smak. Ale to właśnie chleb żytni jest jedną z najzdrowszych opcji pieczywa. To on zawiera najwięcej błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit, witamin z grupy B, wpływających na system nerwowy, oraz żelaza – podstawowego składnika krwi, którego niedobór prowadzi do anemii.
Ponadto pieczywo żytnie nie podnosi tak szybko jak chleb pszenny poziomu glukozy we krwi. Chleb żytni polecany jest tym, którzy się odchudzają – syci bardziej niż chleb pszenny, w dodatku jest mniej kaloryczny. Z powodzeniem mogą go jeść osoby zmagające się z wysokim cholesterolem lub cukrzycą. Niestety, jest ciężkostrawny, dlatego powinny go unikać osoby chore na wrzody żołądka.
Zobacz też: 8 produktów węglowodanowych gorszych niż białe pieczywo
chleb kukurydziany dla kogo
Chleb kukurydziany i gryczany
Chleb można wykonać z każdego rodzaju mąki. Oprócz tych wykonywanych na bazie mąki pszennej bądź żytniej, coraz większą popularnością cieszą się pieczywa wykonane z innego rodzaju mąki — m.in. pieczywo kukurydziane.
Chleb kukurydziany — właściwości, chleb kukurydziany — dla kogo
Chleb kukurydziany — czy jest zdrowy? Tak, i to bardzo. Chleb upieczony na bazie mąki kukurydzianej to nie tylko bogactwo błonnika, ale także witamin A, D i E. Jego największym atutem jest brak glutenu, dlatego jest to świetna propozycja dla osób mających alergię na gluten lub nietolerancję glutenu.
Podobną zaletę ma chleb wykonany na bazie mąki gryczanej. To ten rodzaj mąki charakteryzuje się dużą zawartością magnezu (251mg/100g), potasu (577mg/100g), fosforu (337mg/100g), cynku (3,1mg/100g), żelaza (4,1mg/100g) i wapnia (41mg/100g). Zawiera również wartościowe aminokwasy, jak np. lizynę, która wpływa na odporność, i tryptofan, który wspomaga pracę serca.
Chleb owsiany na zakwasie
Jedną z najzdrowszych odmian chleba jest ten wykonany na zakwasie żytnim, na bazie otrębów owsianych. To właśnie otręby decydują o walorach zdrowotnych chleba – nic tak rewelacyjnie nie reguluje pracy przewodu pokarmowego.
Otręby wpływają na obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu i cukru w organizmie. Ponadto działają w jelitach jak miotełka, usuwając kwasy żółciowe, toksyny i metale ciężkie. Otręby nie tuczą, za to dostarczają dużo energii.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze