Czy chleb jest zdrowy? Dowiedz się, czy warto jeść chleb
![Sylwia Stachura](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/sylwiafoto-27b55671d267619dc37dc.jpg)
30 lat temu wybór produktów spożywczych w sklepach był ograniczony, dlatego pieczywo było podstawą odżywiania. Teraz uległo to zmianie. Zmniejszenie popytu na pieczywo może też wynikać z przeświadczenia, że chleb tuczy i nie dostarcza cennych składników. Czy tak jest w rzeczywistości? Dietetyk Anna Brinken w rozmowie z portalem WP fitness obala popularne mity o chlebie i podpowiada, jakie pieczywo wybierać. Czy chleb jest zdrowy? Odpowiadamy.
Ten artykuł ma 6 stron:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Czy pieczywo jest zdrowe?
Chleb zawiera cenne składniki, takie jak węglowodany złożone, błonnik, minerały i witaminy. Węglowodany dostarczają niezbędnej energii dla organizmu, a błonnik daje uczucie sytości, która utrzymuje się przez następne 3–4 godziny.
Zobacz też: Dlaczego warto jeść chleb Ezechiela?
Zdrowy chleb to taki, który został wykonany z mąki sitkowej (typ 1400), graham (typ 1850), razowej (typ 2000) lub z pełnego przemiału (typ 3000). Taki bochenek ma wysoką wartość odżywczą i dostarcza odpowiedniej ilości błonnika niezbędnego do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Jeśli więc pytacie, czy chleb graham jest zdrowy, odpowiedź brzmi "tak".
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze