Pyszny, ale czy zdrowy? Dowiedz się, czy warto jeść chleb

30 lat temu wybór produktów spożywczych w sklepach był ograniczony, dlatego pieczywo było podstawą odżywiania. Zmniejszenie popytu może też wynikać z przeświadczenia, że chleb tuczy i nie dostarcza cennych składników. Czy tak jest w rzeczywistości? Dietetyk Anna Brinken w rozmowie z portalem WP fitness obala popularne mity o chlebie i podpowiada, jakie pieczywo wybierać.
Ten artykuł ma 6 stron:
Czy chleb jest zdrowy?
Chleb zawiera cenne składniki, takie jak węglowodany złożone, błonnik, minerały i witaminy. Węglowodany dostarczają niezbędnej energii dla organizmu, a błonnik daje uczucie sytości, która utrzymuje się przez następne 3–4 godziny.
Zobacz też: Dlaczego warto jeść chleb Ezechiela?
Zdrowy chleb to taki, który został wykonany z mąki sitkowej (typ 1400), graham (typ 1850), razowej (typ 2000) lub z pełnego przemiału (typ 3000). Taki bochenek ma wysoką wartość odżywczą i dostarcza odpowiedniej ilości błonnika niezbędnego do prawidłowej pracy układu pokarmowego.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze