Co się stanie, kiedy przestaniesz jeść chleb? Odstawienie pieczywa - efekty
EWA RYCERZ • dawno temu • 2 komentarzeCiepły, jeszcze pachnący chleb z masłem to dla wielu wspomnienie dzieciństwa. Okazuje się jednak, że białe pieczywo wcale nie jest takie zdrowe, jak nam się wydawało. Nadmiar węglowodanów sprawia, że tyjemy i czujemy się ociężali. Niektórzy skarżą się nawet na złe samopoczucie po chlebie. Sprawdź zatem, co się stanie, kiedy przestaniesz jeść chleb.
Ten artykuł ma 3 strony:
Rezygnacja z chleba — efekty
Schudniesz
Jeden z najbardziej oczekiwanych efektów pod odstawieniu pszennego pieczywa - utrata wagi. Wyeliminowanie węglowodanów z diety pomoże ci zrzucić kilka kilogramów bez ćwiczeń. Weź jednak pod uwagę, że będą to kilogramy pochodzące z nadmiaru wody w organizmie, a nie tłuszczu.
Będziesz bardziej ospały
Złe samopoczucie, zbliżone do objawów grypy lub przeziębienia — to kolejny skutek rezygnacji z węglowodanów. Nieprzyjemne dolegliwości pojawiają się, ponieważ substancje te są podstawowym źródłem energii dla ludzkiego organizmu.
Jeśli więc przestaniemy je dostarczać, straci on paliwo do działania i zacznie pobierać zgromadzone zapasy glikogenu. Te jednak szybko się kończą, a wtedy organizm doznaje szoku. Jego objawami mogą być: osłabienie, zawroty głowy, drażliwość.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze