Dieta cholesterolowa - co to jest, na czym polega? Zasady, produkty zalecone i przykładowy jadłospis
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzDieta cholesterolowa to dieta na obniżenie cholesterolu. Jakie są jej główne zasady? Sprawdź, jak wygląda przykładowy jadłospis.
Dieta cholesterolowa — co to jest?
Dieta cholesterolowa, czyli dieta na obniżenie cholesterolu, ma dwie podstawowe zasady. Pierwsza mówi o tym, żeby unikać produktów, które powodują podwyższanie poziomu złego cholesterolu. Druga zasada wprowadza do codziennego menu produkty obniżające jego stężenie we krwi.
Dieta cholesterolowa — zasady
Aby przestrzegać zasad diety cholesterolowej, należy poznać listę dozwolonych i niedozwolonych produktów, aby spożywać jedynie te zalecone i unikać odradzanych. Przede wszystkim należy obniżyć w codziennym menu ilość spożywanego tłuszczu zwierzęcego — do minimum. Odradza się jedzenie tłustych mięs i wędlin z podrobów — np. pasztetu, salcesonu itp.
Warto też wiedzieć, że oleje i oliwa zawierają sterole roślinne przypominające cholesterol. Najwięcej steroli jest w oleju kukurydzianym, słonecznikowym, kokosowym, sojowym i w oliwie z oliwek (kolejność według zawartości cennych substancji) - i takie tłuszcze są pożądane w diecie cholesterolowej. Dodatkowo ważne jest samo przyrządzanie posiłków — podczas diety cholesterolowej powinno się unikać smażenia, na rzecz gotowania, duszenia i pieczenia.
Dieta cholesterolowa — co można jeść?
W diecie cholesterolowej zaleca się jedzenie — minimum dwa razy w ciągu tygodnia — tłustych ryb morskich (np. łosoś, makrela, śledzia), które są świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Nieco mniej tłuste ryby, takie jak halibut, dorsz, flądra, sola czy morszczuk, będą również dobrym wyborem.
Pożądane w diecie są orzechy, nasiona, siemię lniane, sezam. Zalecane jest spożywanie nabiału, jednak radzi się, by wybierać produkty o obniżonej zawartości tłuszczu (jogurty, maślanki, kefiry, sery żółte mające mniej niż 30 proc. tłuszczu).
Zalecana jest także codzienna porcja warzyw i owoców, ale o ile warzywa można spożywać 5 razy dziennie, to owoce trzeba traktować jako formę przekąski. Zawierają dużo błonnika, który jest bardzo cenny, ponieważ pomaga w obniżaniu stężenie cholesterolu — ma właściwości wiążące w jelitach i powoduje wydalenie z kałem. Błonnik znaleźć można w płatkach owsianych, musli, otrębach, kaszach z grubego przemiału. Zjedzenie 15 g błonnika w ciągu dnia pomaga obniżyć "zły" cholesterol LDL nawet o 7 proc.
Dieta cholesterolowa — czego nie można jeść?
W diecie mającej na celu obniżenie cholesterolu powinno się zrezygnować z tłustych mięs i potraw. Wieprzowinę i wołowinę powinny zastąpić chude gatunki mięs — np. indyk, kurczak, cielęcina. Mięsa należy jeść bez skóry, ponieważ pod nią gromadzi się dużo tłuszczu. Zaleca się także zamianę słoniny, smalcu, masła i mieszanki typu masło-mix na tłuszcze pochodzenia roślinnego i te z ryb.
Korzystne efekty przyniesie także rezygnacja ze słodyczy i wypieków cukierniczych (ciasta, pączki, batony, zawierające utwardzone tłuszcze roślinne i tak zwane tłuszcze trans). Zaleca się ograniczenie spożywania soli oraz produktów, które ją zawierają (konserwy, czipsy, paluszki, frytki), a także jaj i sproszkowanych zup oraz sosów. Odrzucić należy alkohol.
Dieta cholesterolowa — przykładowy jadłospis
Śniadanie: owsianka z mlekiem i ziarnami słonecznika, z jabłkiem i cynamonem, opcjonalnie: kilka migdałów
Drugie śniadanie: jogurt naturalny z malinami
Obiad: grillowany tuńczyk z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z kapusty kiszonej
Podwieczorek: krem z kalafiora
Kolacja: serek wiejski z ogórkiem, rzodkiewką i papryką, dwie kromki pieczywa
DD
Jak prawidłowo wykonać plank? Ćwiczenie prezentuje trenerka z Calypso Fitness Club. Zobacz!
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze