Dieta grejpfrutowa - co to jest i na czym polega? Zasady diety, efekty i przykładowy jadłospis
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzDieta grejpfrutowa odchudza i oczyszcza. Jak sama nazwa wskazuje, polega ona głównie na jedzeniu grejpfrutów. Co jeszcze można jeść w czasie diety grejpfrutowej? Jakie są zasady diety, efekty i czy rzeczywiście warto ją zastosować? Poznaj też przykładowy jadłospis.
Dieta grejpfrutowa — co to jest?
Dieta grejpfrutowa to dieta odchudzająca, a zarazem dieta oczyszczająca organizm. Opiera się na spożywaniu dużej liczby grejpfrutów i dostarcza około 1300–1700 kalorii w ciągu dnia. Ten różowy owoc jest niezwykle popularny wśród osób będących na diecie, ponieważ jest niskokaloryczny i ma sporą zawartość wody. Oprócz grejpfrutów można spożywać inne produkty, ale muszą być one odpowiednio przyrządzone.
Dieta grejpfrutowa — zasady
Dieta grejpfrutowa, jak każda inna dieta, rządzi się swoimi prawami. Stosując ją, należy unikać dań smażonych na tłuszczu, a zastąpić je potrawami gotowanymi, pieczonymi i duszonymi. Należy zrezygnować z fastfoodów, niezdrowych przekąsek i słodyczy oraz wszystkich produktów zawierających cukier. Powinno się ograniczyć sól, która odpowiedzialna jest za zatrzymywanie wody w organizmie.
Kolejną ważną zasadą jest odpowiednie nawodnienie. Na diecie grejpfrutowej zaleca się picie co najmniej 3 litrów wody dziennie.
Ostrożność należy zachować przy piciu kawy — dozwolone jest wypicie maksymalnie 1 filiżanki w ciągu dnia. Dieta grejpfrutowa ma kilka różnych jadłospisów — różnią się one od siebie zróżnicowaniem produktów. Ważne jest jednak, aby nie podjadać nic pomiędzy ustalonymi posiłkami i pić jedynie wodę.
Grejpfruta należy uwzględnić już w pierwszej połowie dnia, czyli jemy go już na drugie śniadanie, a potem na kolację. Na obiad można sobie pozwolić na coś innego np. chude mięso dobrej jakości, takie jak wołowina i cielęcina.
Dieta grejpfrutowa — efekty
Dieta grejpfrutowa pomaga w zrzuceniu wagi i oczyszczeniu organizmu. Oferuje ona utratę 4 kg w ciągu 2 tygodni. Sposób odżywiania przy tej diecie przyczynia się do oczyszczenia organizmu, a duża liczba spożywanych grejpfrutów zapewnia solidną dawkę witaminy C. Docenia się też inne jej zalety — obniża poziom cholesterolu i dodaje energii. Dietetycy podkreślają, że nie jest to dieta, którą można stosować długoterminowo, a jedynie najwyżej 2 tygodnie. Ostrzegają przede wszystkim przed efektem jo-jo i niedoborami innych witamin, jak A, D, E, K. Część specjalistów zgadza się z tym, że dietę można potraktować jako wstęp do normalnej, zbilansowanej diety redukcyjnej. Z pewnością będzie ona idealna dla tych, którzy gustują w owocach cytrusowych.
Dieta grejpfrutowa — jadłospis
Śniadanie: 200 ml mleka 2%, 2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżeczka miodu i pół banana.
Drugie śniadanie: grejpfrut
Obiad: średni kawałek pieczonego mięsa, 2 gotowane ziemniaki, surówka z marchewki z odrobiną jabłka
Podwieczorek: grejpfrut
Kolacja: szklanka soku grejpfrutowego bez dodatku cukru, jajko, 2 wafle kukurydziane, pół papryki i pół ogórka
DD
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze