Dieta oczyszczająca - efekty, zasady, jadłospis i przepisy. Usuń z organizmu toksyny
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzDieta oczyszczajÄ…ca odtruwa organizm, a przy okazji pomaga zredukować nieco masÄ™ ciaÅ‚a. Nie jest gÅ‚odówkÄ…, a posiÅ‚ki owocowo-warzywne sÄ… smaczne i sycÄ…ce. Jakie sÄ… zasady diety oczyszczajÄ…cej, jakie daje efekty i jak wyglÄ…da przykÅ‚adowy jadÅ‚ospis?
Dieta oczyszczajÄ…ca — co to jest?
Dieta oczyszczajÄ…ca to dieta oparta na jadÅ‚ospisie owocowo-warzywnym. Polega na usuniÄ™ciu z organizmu toksyn i nadmiaru szkodliwych substancji, które powodujÄ… osÅ‚abienie, pogarszajÄ…c stan zdrowia. Nie mamy w tym przypadku do czynienia z gÅ‚odówkÄ…, ponieważ dieta opiera siÄ™ na 5 posiÅ‚kach dziennie. Z uwagi na niskÄ… kaloryczność przyjmowanych produktów, stosuje siÄ™ jÄ… od 1 do maksymalnie 7 dni. Pomaga w zrzuceniu kilku kilogramów — w postaci wody i nagromadzonych w jelitach produktów przemiany materii.
Dieta oczyszczajÄ…ca — zasady
W diecie oczyszczającej spożywa się tylko owoce i warzywa; na ich bazie przygotowywane są wszystkie posiłki. Wśród warzyw polecane są: kapusta, brokuły, kalafior, seler, marchewka, burak, ogórki, pietruszka, rzodkiewki, cebula, por, cukinia, sałata, papryka oraz pomidory.
Podczas diety można stosować także owoce, które doskonale nadają się do przyrządzania smacznych i pożywnych koktajli. Szczególnie polecane są: jabłka, grejpfruty, maliny i cytryny. Najważniejszą zasadą diety oczyszczającej jest wyeliminowanie z menu wszystkich produktów wysoko przetworzonych, mięsa i produktów mlecznych.
Dużą rolę podczas stosowania diety odgrywa picie co najmniej 2 litrów dziennie, w tym herbat ziołowych.
Dieta oczyszczajÄ…ca — efekty
Dieta oczyszczajÄ…ca pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu — odtruwa go i uÅ‚atwia usuwanie z jelit produktów przemiany materii. DziÄ™ki zastosowaniu diety możemy liczyć na przywrócenie prawidÅ‚owego funkcjonowania organizmu, lepsze samopoczucie; stajemy siÄ™ mniej senni, mamy wiÄ™cej energii i poprawia siÄ™ ogólny stan zdrowia. Oczyszczanie organizmu pomaga zrzucić kilka kilogramów, ale jest to traktowane jako pewnego rodzaju efekt uboczny lub jako wprowadzenie do rozpoczÄ™cia klasycznej diety odchudzajÄ…cej.
Dieta oczyszczajÄ…ca — przykÅ‚adowy jadÅ‚ospis na 3 dni
Dzień 1
Śniadanie: surówka z pomidorów, ogórków kiszonych, papryki i szczypiorku
sok z marchewki i jabłka, bądź sok pomarańczowy
Drugie śniadanie: koktajl bananowo-malinowy
Obiad: zupa krem z dyni z pestkami dyni, gotowane brokuły
Podwieczorek: kiwi i pomarańcza
Kolacja: frytki z pietruszki (poniżej przepis)
Dzień 2
Śniadanie: koktajl z soku jabłkowego świeżo wyciskanego, banana i malin z łyżką lnu mielonego
Drugie śniadanie: mus z dyni z imbirem i jabłkiem
Obiad: cukinie faszerowane papryką, pomidorem, bakłażanem
Podwieczorek: koktajl truskawkowo — bananowy
Kolacja: sałatka z ogórka świeżego i kiszonego z cebulą, z koperkiem i miętą, surówka z tartego selera z jabłkiem i orzechami
Dzień 3
Åšniadanie: koktajl truskawkowo — malinowy
Drugie śniadanie: pieczone jabłko z cynamonem
Obiad: zupa kalafiorowa (poniżej przepis)
Podwieczorek: sałatka z pomidorów, sok z buraka
Kolacja: bigos jarski (poniżej przepis), gotowana brukselka z kalarepą i koperkiem
Dieta oczyszczajÄ…ca — przepisy
Zupa kalafiorowa
Do przygotowania zupy potrzebna jest kalafior, marchew, pietruszka, woda z ogórków kiszonych, koperek, przyprawy — sól, pieprz, kozieradka.
Przygotowujemy bulion warzywny — gotujemy marchew, pietruszkÄ™, seler, por, cebulÄ™, dodajemy czosnek, liÅ›cie laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotujemy bulion na wolny ogniu do czasu aż warzywa stanÄ… siÄ™ bardziej miÄ™kkie. NastÄ™pnie dodajemy podzielonego na drobne różyczki kalafiora i niewielkÄ… ilość wody z ogórków kiszonych. Wywar doprawiamy jeszcze wedÅ‚ug uznania solÄ… i pieprzem. Na koniec dodajemy koperek.
Frytki z pietruszki
Do przygotowania frytek potrzebne bÄ™dÄ… pietruszki (okoÅ‚o 4–5 sztuk), sól, pieprz i zioÅ‚a. PietruszkÄ™ obieramy ze skórki, myjemy pod ciepÅ‚Ä… wodÄ… i kroimy w podÅ‚użne paski. OdsÄ…czamy je z wody i ukÅ‚adamy w naczyniu, które nadaje siÄ™ do pieczenia w piekarniku. Dodajemy ulubione przyprawy, sól, pieprz i zioÅ‚a. Frytki przekÅ‚adamy na drugÄ… stronÄ™ i również przyprawiamy. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza, aż do zarumienienia.
Bigos jarski
Do przygotowania bigosu potrzeba pół główki średniej wielkości białej kapusty (ok. 1 kg), 1 kg kapusty kiszonej, 1 cebuli, 1 jabłka, 200 g koncentratu pomidorowego oraz przypraw (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, majeranek i sól).
Sposób przygotowania: kapustÄ™ kiszonÄ… odsÄ…czyć, pokroić drobno i wÅ‚ożyć do garnka. Zalać niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… wrzÄ…cej wody — na tyle dużo, by woda pokryÅ‚a kapustÄ™. KapustÄ™ gotować do miÄ™kkoÅ›ci, po okoÅ‚o 1 h odcedzić. KapustÄ™ biaÅ‚Ä… oczyÅ›cić z zewnÄ™trznych liÅ›ci i poszatkować. To samo powtórzyć z cebulÄ…, a nastÄ™pnie podsmażyć jÄ… na patelni.
Kapustę i cebulę włożyć do dużego garnka, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać soli i gotować przez ok. 30 minut. Następnie odcedzić, przelewając wodę do odrębnego naczynia. Podgotowaną białą i kiszoną kapustę połączyć w jednym garnku. Dolać przecieru pomidorowego, starte jabłko, 500 ml wody, w której gotowała się biała kapusta z cebulą i przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. godzinę. Po ugotowaniu doprawić majerankiem.
DD
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze