Niskokaloryczne substancje słodzące ułatwiają gromadzenie się tłuszczu

To zła wiadomość dla osób rezygnujących z cukru na rzecz słodzików. Okazuje się, że niskokaloryczne sztuczne substancje słodzące blokują metabolizm organizmu, a duże spożycie tych substytutów cukru może sprzyjać gromadzeniu się tłuszczu, zwłaszcza u osób, które już są otyłe. Wyniki badania zostaną przedstawione na 99. corocznym spotkaniu Towarzystwa Endokrynnego ENDO 2017 w Orlando na Florydzie.

Cukier

Cukier (123RF)

"Coraz więcej dowodów naukowych potwierdza, że substancje słodzące powodują dysfunkcję metaboliczną" - ostrzega Sabyasachi Sen, profesor medycyny i endokrynologii na Uniwersytecie Jerzego Waszyngtona i główny autor badania.

W ramach badania analizie poddano sukralozę, czyli popularny słodzik niskokaloryczny, a dokładniej jej wpływ na pobrane z ludzkiej tkanki tłuszczowej komórki macierzyste, które mogą przekształcić się w dojrzałe tkanki tłuszczowe, mięśniowe, chrząstkowe lub kostne.

Zobacz też: Jak zmniejszyć ochotę na słodycze?

Następnie komórki umieszczono na płytkach Petriego na 12 dni. Przy 0,2-milimolej dawce sukralozy, odpowiadającej stężeniu we krwi typowemu dla osób spożywających duże ilości niskokalorycznych napojów, czyli blisko cztery puszki dziennie, naukowcy zaobserwowali zwiększoną ekspresję genów, które są markerami produkcji tłuszczu i stanu zapalnego. Odnotowali również wzmożone gromadzenie się kropli tłuszczu w komórkach, zwłaszcza w przypadku dawki równej 1 milimola.

Badacze przeprowadzili również oddzielny eksperyment. Poddali analizie biopsyjne próbki tłuszczu z jamy brzusznej pobrane od ośmiu osób, które spożywały niskokaloryczne substancje słodzące (głównie sukralozę i w mniejszych ilościach aspartam i/lub acesulfam potasowy). Czterech uczestników było otyłych. U badanych odnotowano wzmożony transport glukozy (cukru) do komórek i nadekspresję genów biorących udział w produkcji tłuszczu.

Ponadto zauważono, że osoby spożywające niskokaloryczne substancje słodzące, które są kilkukrotnie słodsze niż cukier, wykazywały nadekspresję receptorów słodkich smaków w tkankach tłuszczowych. Była ona 2,5-krotnie wyższa niż u ludzi unikających słodzików.

Jak podają autorzy badania, nadekspresja receptorów słodkich smaków umożliwia wprowadzanie glukozy do komórek, a następnie jej przenikanie do krwiobiegu.

Zobacz także: Cała prawda o słodzikach

Wszystkie te wyniki pokazują, w jaki sposób deregulacja metaboliczna przyczynia się do gromadzenia tłuszczu w ciele. Sen powiedział, że te efekty były najbardziej widoczne u osób otyłych, które spożywały niskokaloryczne substancje słodzące, a także u pacjentów cierpiących na cukrzycę lub stan przedcukrzycowy.

Konieczne jest przeprowadzenie kolejnych badań na większej liczbie osób z cukrzycą i otyłością w celu potwierdzenia tych wyników.

"Jednakże na podstawie obecnych badań można stwierdzić, że niskokaloryczne substancje słodzące stymulują tworzenie się tłuszczu, zwiększając poziom glukozy w komórkach i wspomagając rozwój stanu zapalnego, co może być bardziej szkodliwe u osób otyłych" - podsumowuje Sen.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Dieta na jesień - zasady, produkty dozwolone i zakazane Jednodniowy detoks wiosenny Anny Lewandowskiej Fit desery - proteinowe smoothie 6 składników smoothie, które wspomagają spadek wagi Zrzuciła z siebie 65-kilowego człowieka. Metamorfoza Fatimy Orlińskiej Koktajl na płaski brzuch Co jeść na kolację, by schudnąć? Domowe zielone smoothies, które oczyszczają organizm Napój oczyszczający wątrobę Grzyby zamiast mięsa. Pieczarki jako składnik diety odchudzającej Naturalne spalacze tłuszczu. 6 najlepszych produktów Przepisy na nocne owsianki poniżej 400 kalorii 5 dziwnych, ale skutecznych trików dietetycznych Koktajl oczyszczający wątrobę i wzmacniający układ krwionośny Sok oczyszczający jelito grube, który poprawia trawienie Deser wspomagający odchudzanie Deser na śniadanie - badania, przepisy Kąpiel detoksykująca – przyjemna metoda ułatwiająca odchudzanie Schudła 20 kilogramów w 10 miesięcy – niezwykła przemiana Kamili Saganowskiej "Dni kobiece" a odchudzanie? Ratunku! Waga rośnie :( Chcesz schudnąć? Oto połączenia produktów, które ci to ułatwią Napoje detoksykujące i redukujące masę ciała 5 objawów, które świadczą o tym, że potrzebujesz detoksu Błędy, które popełniasz w trakcie przygotowywania koktajli

Popularne w tym tygodniu:

Schudła 70 kilogramów w ciągu 3 lat. Metamorfoza Agnieszki Pniak Czy owsianka może pomóc schudnąć? Sprawdź dietę owsiankową Mikstura oczyszczająca jelita Znana blogerka z dysmorfofobią publikuje zaskakującą metamorfozę. "Nie wierzcie w idealne zdjęcia na Instagramie" Jak schudnąć w miesiąc? Poznaj dietę Whole30 Przez 6 dni byłam na diecie dr Dąbrowskiej. Oto, co się działo Dietetyczna kolacja - najczęstsze błędy, przepisy Dlaczego warto jeść zimne ziemniaki? Idealne na dolegliwości pokarmowe i problemy z poziomem cukru we krwi Wrzuciła na Facebooka post ze swoim zdjęciem i obaliła mit Jak poradzić sobie z tłuszczem na brzuchu? Dieta 8-godzinna - czym jest, skutki, zalety, przeciwwskazania 3-dniowa dieta szczęścia idealna na jesień. Sprawi, że będzie ci się chciało wstać z łóżka