5 zaskakujących produktów, w których ukrywa się cukier!
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuŚwiadomość żywieniowa wciąż rośnie – staramy się jeść zdrowo, spożywać odpowiednią ilość warzyw i owoców. Jemy częściej przeróżne kasze, a także... eliminujemy cukier z diety.
Nie od dziś wiadomo, że wysoka konsumpcja rafinowanego cukru sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych (cukrzycy, miażdżycy, otyłości), powoduje senność, pogorszenie pracy mózgu czy osłabienie układu odpornościowego. Jednak są produkty, w których obecność cukru jest zaskakująca lub ukrywa się on pod inną nazwą. Co najgorsze, cukier czai się bardzo często w produktach oznaczonych jako „fit”, „fitness”, „zbożowe” czy „dietetyczne” i sięgając po nie, nieświadomie spożywamy cukier.
Sprawdźmy, na jakie produkty musimy uważać.
Gotowe sałatki fitness
Nie masz czasu i do pracy na drugie śniadanie kupujesz sałatkę fitness, z fetą, sosem i grzankami, myśląc, że dokonujesz zdrowego wyboru? Przeczytaj skład, bo możliwe, że nieświadomie fundujesz sobie niezłą dawkę nie tylko cukru, ale także dodatków do żywności.
Przykładowy skład sałatki fitness:
mieszanka sałat (50%) (sałata lodowa, frisee, escarola, radicchio) - w zmiennych proporcjach, sos winegret (18%) [woda, ocet spirytusowy, cukier, sól, substancje zagęszczające (siarczan sodu, alginian sodu), koncentrat kopru (wzmacniacz smaku (glutaminian monosodowy), glukoza, oeloryzyna kopru), warzywa suszone, substancje konserwujące (benzoesan sodu, sorbinian potasu)], ser sałatkowy typu feta (13%) [ser sałatkowy typu feta, mleko pasteryzowane, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna (enzym koagulujący), stabilizator (chlorek wapnia), lipaza zalewa solankowa (woda, sól, regulator kwasowości (kwas mlekowy), stabilizator (chlorek wapnia)], pomidorki koktajlowe (11%), oliwki czarne drylowane (5%), paluch zbożowy (3%) [mąka pszenna, mąka żytnia razowa, mąka żytnia razowa graham, otręby pszenne, sól, cukier, bazylia, oregano, drożdże, proszek do pieczenia]
Zobacz też: Ksylitol – dwie strony medalu
Przyprawy
Szczególnie uważać należy na mieszanki przypraw, takie jak: przyprawa do piernika, curry, przyprawa do kurczaka czy do gyrosa – mogą one zawierać cukier, a także mąkę pszenną. Rynek naturalnych przypraw oferuje duży wybór przypraw bez zbędnych dodatków.
Przykładowy skład przyprawy do piernika:
cukier, cynamon, goździki, kakao, kolendra, ziele angielskie, gałka muszkatołowa
Pieczywo bezglutenowe
Producenci bardzo dobrze wykorzystują popularność diety bezglutenowej – na każdym dziale ze zdrową żywnością możemy już zobaczyć wyodrębnione półki z całą gamą produktów bezglutenowych, które są zamiennikami dla ich tradycyjnych wersji, jak na przykład chleb, bułki, ciasteczka, batony, makarony, spód do pizzy i wiele innych. Zamienniki bezglutenowe zazwyczaj mają niską gęstość odżywczą – niską zawartość witamin z grupy B, magnezu, wapnia, błonnika, a ponadto są źródłem oczyszczonych węglowodanów, utwardzonych tłuszczów roślinnych, cukru, sztucznych barwników, aromatów i konserwantów.
Przykładowy skład jasnego chleba bezglutenowego:
woda, skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, olej roślinny (rzepakowy), cukier, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, drożdże, mąka kukurydziana, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa, hydroksypropylometyloceluloza, błonnik roślinny, mąka słonecznikowa, sól, aromat, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, regulator kwasowości: kwas winowy
Zobacz też: Czy słodziki tuczą?
Wędliny
Nawet najdroższe wędliny w sklepie czy te opisane jako „prawdziwe”, „wiejskie” mogą zawierać cukier, wypełniacze i przeróżne dodatki do żywności. Nigdy nie polegajmy na samej nazwie czy cenie produktu – zawsze czytajmy skład produktu i decydujmy świadomie.
Przykładowy skład wędliny wieprzowej:
mięso wieprzowe (80%), woda, sól, stabilizator (E451), glukoza, błonnik pszenny, substancja zagęszczająca (E407a), wzmacniacz smaku (E621), białko wieprzowe kolagenowe, przeciwutleniacz (E316), aromat, substancja konserwująca (E250)
Jogurty zbożowe
Co zbożowe, to zdrowe – prawda? Niekoniecznie. Hasła takie jak „z ziarnami”, „pełnoziarniste” wywołują pozytywne skojarzenia, lecz jeśli chodzi o przemysłowe jogurty, zazwyczaj nie mogą się pochwalić dobrym składem, nie wspominając już o jakości użytego mleka. Tutaj też może ukrywać się cukier i to w dużych ilościach! Następnym razem zanim sięgniesz po jogurt zbożowy – przeczytaj dokładnie skład!
Przykładowy skład jogurtu zbożowego:
mleko, cukier, błonnik z cykorii, ziarna zbóż 2%: pszenica, jęczmień, żyto, owies, ryż, gryka, proso, otręby pszenne, truskawki 0,7%, substancje zagęszczające: skrobia modyfikowana kukurydziana, pektyny, barwniki: betanina, karoteny, aromaty, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis
Zobacz też: Jak zmniejszyć ochotę na słodycze?
Tylko dokładne czytanie i analizowanie składów ochroni nas przed nadmiarem cukru w diecie. Pamiętajmy, że im wyżej cukier znajduje się w składzie, tym jest go więcej w produkcie (prawo wymaga podawania listy składników, począwszy od tego, który stanowi największą wagowo część produktu).
Rano muesli z syropem glukozowo-fruktozowym, później przesłodzony jogurt, a na kolację chleb bezglutenowy z cukrem – gram do grama i pod koniec dnia okazuje się, że pomimo iż nie dosypaliśmy cukru z cukierniczki, uzbierała się go spora ilość. Bądźmy świadomymi konsumentami i nie dajmy się nabierać na atrakcyjne hasła producentów – czytajmy składy!
Autorka tekstu: Paulina Wójtowicz - Wybieraj Zdrowo
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze