Czarna herbata pomaga schudnąć
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuNie tylko zielona, ale i czarna herbata pomaga walczyć z otyÅ‚oÅ›ciÄ…. Zawarte w nich polifenole dziaÅ‚ajÄ… na dwa różne sposoby, lecz efekt jest podobny. Czarna, biaÅ‚a, czerwona i zielona, a także różnego rodzaju mieszanki aromatyzowane. Herbata Å›wietnie rozgrzewa, przydaje siÄ™ w chÅ‚odne dni. Przez wiele lat uważano, że to tylko używka, a wiÄ™c nie posiada wartoÅ›ci odżywczych. To nieprawda. Z wielu badaÅ„ wynika, że herbata to produkt wrÄ™cz prozdrowotny.
W ostatnich latach na celowniku naukowców znalazły się przede wszystkim zawarte w herbacie polifenole – substancje z grupy przeciwutleniaczy.
Do tej pory uważano, że najwięcej i najbardziej aktywnych tego typu składników zawiera herbata zielona, stąd pojawiły się sugestie, że ma ona najlepszy wpływ na ludzkie zdrowie. Było między innymi wiadomo, że obniża ona masę ciała.
Jak wynika z artykułu dr Reginy Wierzejskiej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie zamieszczonego na łamach "Przeglądu Epidemiologicznego", za zjawisko to odpowiada kofeina i galusan epigalokatechiny, które redukują wchłanianie tłuszczu, zwiększają wydatek energetyczny organizmu oraz spalanie tkanki tłuszczowej.
Nowe badania amerykańskich naukowców z University of California w Los Angeles, dowodzą jednak, że "odchudzające" działanie ma nie tylko herbata zielona, ale i czarna. A na dodatek rezultaty utraty wagi w obydwu przypadkach są podobne, choć mechanizmy działania zawartych w nich polifenoli inne.
Herbata czarna odchudza – przynajmniej myszy
W przeprowadzonym przez zespół dr Susanne Henning eksperymencie wykorzystano cztery grupy myszy. Każda z tych grup była na innej diecie:
- z niskÄ… zawartoÅ›ciÄ… tÅ‚uszczu i wysokÄ… — cukru;
- z wysokÄ… zawartoÅ›ciÄ… tÅ‚uszczu i wysokÄ… — cukru (imitujÄ…cej dietÄ™ mieszkaÅ„ców Zachodu);
- z wysokÄ… zawartoÅ›ciÄ… tÅ‚uszczu i wysokÄ… — cukru, z dodatkiem ekstraktu z zielonej herbaty;
- z wysokÄ… zawartoÅ›ciÄ… tÅ‚uszczu i wysokÄ… — cukru, z dodatkiem ekstraktu z czarnej herbaty.
Po czterech tygodniach waga myszy, które dostawały ekstrakt z zielonej lub czarnej herbaty wyniosła tyle samo, co waga myszy na diecie niskotłuszczowej.
Co kryjÄ… jelita?
NastÄ™pnie badacze pobrali próbki z wnÄ™trznoÅ›ci gryzoni (by ocenić zawartość bakterii) i próbki wÄ…troby (by ocenić ilość tÅ‚uszczu). W przypadku myszy spożywajÄ…cych ekstrakt zarówno z zielonej, jak i czarnej herbaty, w jelitach byÅ‚o mniej bakterii Firmicutes, a wiÄ™cej Bacteroides. Te pierwsze sÄ… powiÄ…zane z wystÄ™powaniem otyÅ‚oÅ›ci, a te drugie — ze szczupÅ‚ym, pozbawionym tÅ‚uszczu ciaÅ‚em.
Wcześniejsze badania dowiodły, iż zawarte w zielonej herbacie polifenole są absorbowane w jelitach i zmieniają metabolizm energetyczny w wątrobie. A co dzieje się z czarną herbatą?
Zespół dr Henning ustalił, że cząsteczki polifenoli zawartych w czarnej herbacie są za duże, by zostać wchłonięte bezpośrednio. Stymulują jednak rozwój bakterii zwanych Pseudobutyrivibrio.
Jednym z produktów przemiany tych drobnoustrojów są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe - głównie kwas propionowy, o którym wiadomo, że zmienia metabolizm energetyczny w wątrobie (m.in. hamuje syntezę cholesterolu).
— ByÅ‚o wiadomo, że polifenole zawarte w zielonej herbacie sÄ… bardziej efektywne i dostarczajÄ… wiÄ™cej korzyÅ›ci zdrowotnych niż polifenole z czarnej, ponieważ sÄ… wchÅ‚aniane do krwi i tkanek. Nasze nowe odkrycia sugerujÄ…, że czarna herbata poprzez wyjÄ…tkowy mechanizm zwiÄ…zany z mikroflorÄ… jelitowÄ…, może również mieć swój udziaÅ‚ w spadku wagi i zachowaniu zdrowia przez ludzi – mówi dr Henning.
Według niej obydwa rodzaje herbaty są prebiotykami, a więc substancjami, które powodują rozwój dobroczynnych mikroorganizmów przyczyniających się do lepszego samopoczucia.
— Dla miÅ‚oÅ›ników czarnej herbaty może to być dodatkowy powód, by jÄ… pić – dodaje dr Henning.
Warto tu jednak pamiętać, że zawartość polifenoli w liściach herbacianych jest naturalnie zróżnicowana i zależy od wielu czynników, m.in.:
- nasłonecznienia upraw,
- wilgotności powietrza i gleby,
- wieku zrywanych liści.
Młode listki zawierają więcej polifenoli niż starsze. Jednak poza naturalną zawartością tych substancji w herbacie, wpływ na ich ilość w naparze, ma sposób jego przygotowania. Najwięcej polifenoli mają herbaty zaparzane przez 10 minut. Są one jednak gorzkie, właśnie dlatego, że taki smak mają owe przeciwutleniacze.
Innymi produktami spożywczymi zawierającymi te same substancje są: gorzka czekolada, czerwone winogrona i wino oraz jabłka.
Ograniczenia badania
Herbata jest zdrowa. Niemniej jednak trzeba pamiętać, że opisane powyżej badania przeprowadzono na myszach, które choć podobne do nas, ludźmi jednak nie są. Ostrożność jest też wskazana z tego względu, że nie wiadomo, jak stosowane u zwierząt dawki ekstraktu herbaty przekładać na filiżanki naparu.
Oprócz picia herbaty, lepiej więc zachować zdrową dietę, ruszać się i dobrze spać. Wtedy z prawidłową wagą z pewnością nie będzie problemu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze