7 powodów, dla których lepiej nie jeść wiśni maraschino
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuŚwieże wiśnie są pyszne i bardzo zdrowe. W naturalnej postaci owoce te są lekko kwaskowate i mają wiele korzystnych właściwości, ale kiedy zanurzymy je w sztucznym syropie, tracą one prawie wszystkie swoje wartości odżywcze.
Ten artykuł ma 3 strony:
Większość z nas miała kiedyś okazję spróbować wisienek maraschino. Tak, chodzi o te słodkie, czerwone wiśnie z pysznym ogonkiem, które zazwyczaj zdobią torty, desery lub koktajle. Wisienki te tylko z pozoru jednak wyglądają słodko i niewinnie. W rzeczywistości, są one bardzo szkodliwe a sposób w jaki powstają jest naprawdę przerażający.
Wiśnie maraschino nie tylko mają wysoką zawartość kalorii, ale też zawierają bardzo dużo cukru oraz sztucznych barwników.
Dowiedzcie się, jak powstają słynne wisienki, a już nigdy więcej po nie sięgniecie!
Zobacz też: Słodycz płynąca z natury i ta płynąca z chemii — ten wybór jest prosty
Są zanurzone w syropie cukrowym
Zanurzenie wiśni w syropie cukrowym nie jest najlepszym sposobem na zachowanie walorów zdrowotnych tego pysznego owocu. Poza tym, jego tekstura staje się wówczas sztuczna.
Jak dużo cukru zawierają wisienki maraschino?
Około ½ filiżanki maraschino, zawiera 38,77 g cukru. Jedna wisienka maraschino zawiera ok. 2 g cukru. Według Mayo Clinic, kobiety powinny utrzymywać spożycie cukru na poziomie 6 łyżeczek (lub 24 g dziennie), a mężczyźni nie powinni jeść więcej niż 9 łyżeczek (lub 36 g cukru dziennie). Średnio, dieta większości z nas zawiera jednak znacznie więcej cukru, co zwiększa ryzyko chorób serca, przyrostu masy ciała i próchnicy zębów.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze