7 powodów, dla których lepiej nie jeść wiśni maraschino
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuŚwieże wiśnie są pyszne i bardzo zdrowe. W naturalnej postaci owoce te są lekko kwaskowate i mają wiele korzystnych właściwości, ale kiedy zanurzymy je w sztucznym syropie, tracą one prawie wszystkie swoje wartości odżywcze.
Ten artykuł ma 3 strony:
Powstają w naprawdę przerażający sposób
Zazwyczaj świeże, czerwone wiśnie są bielone chlorkiem wapnia i dwutlenkiem siarki, aż zmienią kolor na żółty i stracą swój naturalny smak. Następnie są marynowane w syropie kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy i sztucznie barwione przez 4 tygodnie. Nie brzmi to zbyt zachęcająco, prawda?
Najlepsze wiśnie to te zerwane prosto z drzewa
Wiśnie nie powinny być zanurzane w wapnie. Ani jagody. Ani cytryny. Ani marakuje. Ani żadne inne owoce. Wiśnia to wiśnia i najlepiej smakuje, kiedy jest świeża i zerwana prosto z drzewa. Wiśnie są zdrowym źródłem błonnika, witaminy C, żelaza, potasu i witaminy A. Poza tym nie zawierają dodatkowego cukru, jak w przypadku wiśni maraschino, a cały kubek tych owoców ma tylko 97 kalorii!
Sztuczne kolory
Wiśnie maraschino są jasnoczerwone, a kolor ten pochodzi ze sztucznego barwienia, a nie z natury. Owoce te są barwione przy użyciu tzw. Red 40 (czerwień allura – organiczny związek chemiczny, ciemnoczerwony, spożywczy, smołowy barwnik azowy) oraz Red 3. Jak ostrzega Center for Science in the Public Interest, powinno się używać niewielkich ilości Red 40 i całkowicie unikać Red 3.
Red 3 został wycofany przez większość marek produkujących wiśnie maraschino ze względu na potencjalne zagrożenie dla zdrowia, ale Red 40 wciąż jest używany. Barwnik ten może u niektórych osób wywoływać objawy alergiczne. Badania nie są jednoznaczne, ale niektóre z nich wykazały, że Red 40 może również powodować wiele innych problemów zdrowotnych.
Wisienki maraschino są nie tylko czerwone. Mogą one występować również w wielu innych kolorach — zielonym, niebieskim, różowym oraz żółtym.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze