Produkty, których nie należy odgrzewać
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuOdgrzewanie jedzenia to powszechnie stosowana praktyka z racji oszczędności czasu i wygody. Warto jednak wiedzieć, które produkty można bezpiecznie spożywać po ponownej obróbce termicznej, a które mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Być może ciężko w to uwierzyć, ale niektóre rodzaje zdrowej żywności po odgrzaniu nie tylko tracą ważne składniki odżywcze, ale wręcz mogą nam szkodzić. Czy można podgrzewać grzyby? Sprawdź. Oto produkty, których nie należy odgrzewać.
Ten artykuł ma 2 strony:
Szpinak
Odgrzewanie szpinaku nie jest korzystne dla organizmu. Należy go spożywać zaraz po przygotowaniu. Powód? Po odgrzaniu zawarte w nim azotany zmieniają się w azotyny, przez co warzywo zaczyna mieć działanie rakotwórcze. Aby bezpiecznie spożywać przygotowany szpinak, należy schłodzić go do minus 5 stopni Celsjusza, co zapobiega wytwarzaniu się azotynów oraz komponować go z jedzeniem zawierającym antyoksydanty.
Zobacz też: 4 triki przydatne w kuchni
Seler
Seler zwykle używany jest podczas przygotowywania bulionów i zup. Podobnie jak szpinak, zawiera on azotany, które w wyniku odgrzewania zmieniają się w szkodliwe azotyny. Jeśli spożywamy zupę z selerem, należy ją zjeść od razu lub usunąć z niej warzywo przed ponownym podgrzaniem. To samo tyczy się marchwi czy buraków.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze