Sery, których należy unikać
EWA RYCERZ • dawno temuSer jest jedną z najpopularniejszych przekąsek. Dodajemy go do ciast, dań wytrawnych i na słodko, jemy na kanapkach, posypujemy nim makaron. Kupując ser, kierujemy się niestety częściej ceną niż jego właściwościami odżywczymi. Nie zawsze zwracamy też uwagę na gatunek. A to błąd, ponieważ nie każdy ser jeść warto. Poniżej wymieniamy sery, których należy unikać. Z tego artykułu dowiesz się m.in., czy ser cheddar jest zdrowy.
Ten artykuł ma 2 strony:
O ile powinniśmy dość często spożywać goudę czy twaróg, to ser gruyere, mascarpone czy cheddar powinniśmy raczej unikać. Oto kilka gatunków sera, których lepiej nie kupować.
Mascarpone
Ser, który najczęściej używany jest jako dodatek do serników. Smaczny, o słodkawym smaku. Doskonały do deserów oraz jako naturalny zagęszczacz w pikantnych potrawach. Niestety, mascarpone ma jedną ogromną wadę. Zawiera ogromną dawkę tłuszczu: ok. 50 proc.
Mascarpone unikać powinny osoby, które mają problemy z wątrobą oraz sercem. Już jedna łyżka tego gatunku sera dostarcza organizmowi 10 proc. dziennej porcji cholesterolu. Regularne jego spożywanie może stwarzać ryzyko zachorowania na miażdżycę.
Z każdej sytuacji jest jednak wyjście. Zastąp mascarpone ricottą lub jogurtem greckim.
Cheddar
Cheddar to ser angielski, produkowany z krowiego mleka. Zalicza się go do serów podpuszczkowych, dojrzewających, twardych. Gatunek ten jest bardzo charakterystyczny — ma żółtopomarańczową barwę oraz kwaskowaty i orzechowy smak. Zawiera sporo tłuszczu — ok. 25 proc.
Czy ser cheddar jest zdrowy? Cheddar jest źródłem witaminy A, beta-karotenu oraz wapnia. Niestety zawiera bardzo dużo soli. Eksperci zalecają, by nie spożywać go zbyt często, właśnie ze względu na jej wysoki poziom.
Brytyjska organizacja "Consensus Action on Salt and Health" przeanalizowała składy różnych gatunków sera. Stwierdziła, że najwięcej soli zawiera właśnie cheddar.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze