Porównanie serów gouda z Lidla i Biedronki
![Ewa Rycerz](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/dsc-0331-1-jpg-7be694fdd264c0dfd.jpg)
Znajduje się w lodówkach większości Polaków. Jemy go dużo - średnio nawet kilka kilogramów rocznie. Choć na świecie istnieją dziesiątki gatunków sera żółtego, Polacy szczególnie upodobali sobie goudę. To ser produkowany z mleka krowiego, półtwardy, podpuszczkowy, dojrzewający. Jego receptura wywodzi się z holenderskiego miasta Gouda.
Ten artykuł ma 5 stron:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Gatunek ten jest łagodny w smaku, ma delikatny aromat. Może właśnie to sprawia, że jest tak popularny.
Postanowiliśmy sprawdzić, co mają w składzie sery gouda sprzedawane w polskich dyskontach. O zdanie zapytaliśmy także dietetyka.
Zobacz też: Sery, których należy unikać
Lidl: gouda w kawałku
Na początku przyjrzyjmy się serowi gouda "Bluedino" z Lidla. Ten w wersji pakowanej w kawałku ma w składzie mleko, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii mlekowych oraz barwnik: annato. Lista składników jest więc dość krótka.
— I całkiem przystępna, ponieważ nie ma w niej konserwantu. Przyczepić się mogę jedynie do tego, że stabilizator jest już na trzecim miejscu w składzie — zaznacza dietetyk Emilia Kołodziejska, którą poprosiliśmy o komentarz.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze