Porównanie serów gouda z Lidla i Biedronki
EWA RYCERZ • dawno temu • 2 komentarzeZnajduje się w lodówkach większości Polaków. Jemy go dużo - średnio nawet kilka kilogramów rocznie. Choć na świecie istnieją dziesiątki gatunków sera żółtego, Polacy szczególnie upodobali sobie goudę. To ser produkowany z mleka krowiego, półtwardy, podpuszczkowy, dojrzewający. Jego receptura wywodzi się z holenderskiego miasta Gouda.
Ten artykuł ma 5 stron:
Gatunek ten jest łagodny w smaku, ma delikatny aromat. Może właśnie to sprawia, że jest tak popularny.
Postanowiliśmy sprawdzić, co mają w składzie sery gouda sprzedawane w polskich dyskontach. O zdanie zapytaliśmy także dietetyka.
Zobacz też: Sery, których należy unikać
Lidl: gouda w kawałku
Na początku przyjrzyjmy się serowi gouda "Bluedino" z Lidla. Ten w wersji pakowanej w kawałku ma w składzie mleko, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii mlekowych oraz barwnik: annato. Lista składników jest więc dość krótka.
— I całkiem przystępna, ponieważ nie ma w niej konserwantu. Przyczepić się mogę jedynie do tego, że stabilizator jest już na trzecim miejscu w składzie — zaznacza dietetyk Emilia Kołodziejska, którą poprosiliśmy o komentarz.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze