Porównanie serów gouda z Lidla i Biedronki
![Ewa Rycerz](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/dsc-0331-1-jpg-7be694fdd264c0dfd.jpg)
Znajduje się w lodówkach większości Polaków. Jemy go dużo - średnio nawet kilka kilogramów rocznie. Choć na świecie istnieją dziesiątki gatunków sera żółtego, Polacy szczególnie upodobali sobie goudę. To ser produkowany z mleka krowiego, półtwardy, podpuszczkowy, dojrzewający. Jego receptura wywodzi się z holenderskiego miasta Gouda.
Ten artykuł ma 5 stron:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Lidl: gouda w plasterkach
Wydawać by się mogło, że każdy ser gouda marki Bluedino będzie miał ten sam skład. Okazuje się jednak, że listy składników różnią się. Gouda w plasterkach, oprócz wymienionych wcześniej, zawiera także substancję konserwującą: azotan potasu.
— Trudno jednoznacznie i z całą pewnością stwierdzić, z czego to wynika, ponieważ są to informacje producenckie. Można jednak przypuszczać, że sery w plastrach mogą się szybciej psuć i stąd decyzja o dodaniu do składu właśnie konserwantu — wyjaśnia Emilia Kołodziejska.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze