Porównanie serów gouda z Lidla i Biedronki
EWA RYCERZ • dawno temu • 2 komentarzeZnajduje się w lodówkach większości Polaków. Jemy go dużo - średnio nawet kilka kilogramów rocznie. Choć na świecie istnieją dziesiątki gatunków sera żółtego, Polacy szczególnie upodobali sobie goudę. To ser produkowany z mleka krowiego, półtwardy, podpuszczkowy, dojrzewający. Jego receptura wywodzi się z holenderskiego miasta Gouda.
Ten artykuł ma 5 stron:
Biedronka: gouda w kawałku
Również sieć Biedronka ma w swojej ofercie ser gouda w rożnych formach. Jako pierwszą przeanalizujmy produkt w kawałku. Mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator chlorek wapnia oraz barwnik annato. Tak wygląda skład sera gouda marki "Światowid". Znowu nie jest źle.
- Na plus jest brak konserwantu. Aczkolwiek zastanawia mnie obecność barwnika. Świadczyć ona może o nie do końca jasnym procesie produkcji. Takie sery robione są często szybko, producenci nie czekają kilku tygodni zanim zaczną dojrzewać i nabiorą koloru. Można więc przypuszczać, że jego barwa jest sztuczna — mówi Emilia Kołodziejska, dietetyk.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze