Właściwości orzechów nerkowca
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuOrzechy nerkowca, zwane także nerkowcami, to owoce drzewa o nazwie nanercz zachodni. Co ciekawe, do tej samej rodziny roÅ›lin należy także np. mango. SwojÄ… nazwÄ™ wzięły od charakterystycznego wyglÄ…du, przypominajÄ…cego ksztaÅ‚tem ludzkÄ… nerkÄ™. Z Brazylii nerkowce dotarÅ‚y do Europy za sprawÄ… portugalskich żeglarzy, którzy w XVI wieku przywieźli je na stary kontynent. Jednak poczÄ…tkowo to nie smak orzechów zostaÅ‚ doceniony przez Europejczyków, a drewno pochodzÄ…ce z nieznanego dotÄ…d drzewa. Dopiero w XX wieku odkryto ich kulinarne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci. Obecnie nerkowce sÄ… sprowadzane do Europy nie tylko z Ameryki PoÅ‚udniowej, ale także z Afryki.
Ten artykuł ma 2 strony:
Co znajdziemy w orzechach nerkowca?
Orzechy nerkowca to nie tylko ciekawy smak, ale też bogactwo składników. Dostarczają wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których korzystny wpływ na zdrowie jest znany już od dziesięcioleci. Nerkowce to cenne źródło witamin A, B, E i PP oraz żelaza, fosforu, potasu, magnezu, cynku i wapnia. W dodatku zawierają dużo błonnika, węglowodanów i wartościowego białka.
Właściwości zdrowotne orzechów nerkowca
Duża zawartość kwasów nienasyconych sprawia, że nerkowce korzystnie wpływają na pracę serca i całego układu krążenia. Dbają o kondycję naczyń krwionośnych, kontrolując właściwy przepływ krwi. Jednocześnie regulują poziom cholesterolu, pozbywając się jego złogów blokujących światło w żyłach i tętnicach. Nerkowce dbają więc nie tylko o usuwanie złego cholesterolu z organizmu, ale także zmniejszają ryzyko powstania miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego. W dodatku orzechy nerkowca to bogate źródło potasu, który jak wiadomo, korzystnie wpływa na pracę serca oraz magnezu, chroniącego przed zawałem serca.
Produkt dla cukrzyków
Badania kanadyjskich naukowców z Uniwersytetu w Montrealu dowiodły, że orzechy nerkowca mogą poprawić stan zdrowia osób zmagających się z cukrzycą typu 2. Według nich wyciąg z orzechów nerkowca jest w stanie stymulować wchłanianie się glukozy do komórek mięśni, a dzięki temu uwrażliwiać tkanki na insulinę. Z takich właściwości nerkowców mogą także korzystać chorzy na insulinooporność tym bardziej, że indeks glikemiczny tych orzechów jest bardzo niski.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze