Właściwości orzechów nerkowca
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuOrzechy nerkowca, zwane także nerkowcami, to owoce drzewa o nazwie nanercz zachodni. Co ciekawe, do tej samej rodziny roślin należy także np. mango. Swoją nazwę wzięły od charakterystycznego wyglądu, przypominającego kształtem ludzką nerkę. Z Brazylii nerkowce dotarły do Europy za sprawą portugalskich żeglarzy, którzy w XVI wieku przywieźli je na stary kontynent. Jednak początkowo to nie smak orzechów został doceniony przez Europejczyków, a drewno pochodzące z nieznanego dotąd drzewa. Dopiero w XX wieku odkryto ich kulinarne właściwości. Obecnie nerkowce są sprowadzane do Europy nie tylko z Ameryki Południowej, ale także z Afryki.
Ten artykuł ma 2 strony:
Co znajdziemy w orzechach nerkowca?
Orzechy nerkowca to nie tylko ciekawy smak, ale też bogactwo składników. Dostarczają wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których korzystny wpływ na zdrowie jest znany już od dziesięcioleci. Nerkowce to cenne źródło witamin A, B, E i PP oraz żelaza, fosforu, potasu, magnezu, cynku i wapnia. W dodatku zawierają dużo błonnika, węglowodanów i wartościowego białka.
Właściwości zdrowotne orzechów nerkowca
Duża zawartość kwasów nienasyconych sprawia, że nerkowce korzystnie wpływają na pracę serca i całego układu krążenia. Dbają o kondycję naczyń krwionośnych, kontrolując właściwy przepływ krwi. Jednocześnie regulują poziom cholesterolu, pozbywając się jego złogów blokujących światło w żyłach i tętnicach. Nerkowce dbają więc nie tylko o usuwanie złego cholesterolu z organizmu, ale także zmniejszają ryzyko powstania miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego. W dodatku orzechy nerkowca to bogate źródło potasu, który jak wiadomo, korzystnie wpływa na pracę serca oraz magnezu, chroniącego przed zawałem serca.
Produkt dla cukrzyków
Badania kanadyjskich naukowców z Uniwersytetu w Montrealu dowiodły, że orzechy nerkowca mogą poprawić stan zdrowia osób zmagających się z cukrzycą typu 2. Według nich wyciąg z orzechów nerkowca jest w stanie stymulować wchłanianie się glukozy do komórek mięśni, a dzięki temu uwrażliwiać tkanki na insulinę. Z takich właściwości nerkowców mogą także korzystać chorzy na insulinooporność tym bardziej, że indeks glikemiczny tych orzechów jest bardzo niski.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze