Mięso czy orzechy? Sprawdź, co będzie służyć twojemu zdrowiu
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuZamiana tylko jednej porcji mięsa na garść orzechów każdego dnia zmniejsza ryzyko wczesnej śmierci, a taka poprawa diety może zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci nawet o 17 proc.
Główny autor badań, dr Mercedes Sotos-Prieto z Uniwersytetu w Ohio podkreśla w badaniu, że podstawowymi elementami zdrowej diety jest wyższe spożycie owoców, warzyw, pełnoziarnistych ziaren, orzechów i fasoli oraz niższe spożycie czerwonych i przetworzonych mięs, napojów słodzonych cukrem i wysoko wyrafinowanych ziaren, takich jak biały ryż i mąka. Powinniśmy to już wiedzieć wszyscy, a jednak liczba otyłych osób na świecie wciąż wzrasta.
Naukowcy z Uniwersytetu w Ohio zbadali około 48 tys.0 kobiet w wieku od 30 do 55 lat i około 26 tys. mężczyzn w wieku od 40 do 75 lat. Wszyscy uczestnicy badania wypełnili kwestionariusz na początku i następnie robili to co cztery lata przez 12 lat.
W kwestionariuszu mieli oni oszacować częstotliwość spożywania określonych produktów w ciągu ostatniego roku. Wyniki te zostały porównane z trzema zdrowymi planami żywieniowymi z roku 2015.
Jednym z tych planów jest Alternative Healthy Eating Index (alternatywny indeks zdrowego żywienia), obejmujący produkty spożywcze, które zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych. Drugi to Alternative Mediterranean Diet (dieta śródziemnomorska), która podkreśla rolę warzyw, ryb i oliwy z oliwek. Trzecia to Dietary Approaches to Stop Hypertension (dieta zapobiegająca nadciśnieniu.
Naukowcy opracowali tabelę punktacji tych trzech diet. Można było uzyskać maksymalnie 110 punktów. Wyższy wynik w punktacji wskazywał na to, że dieta danej osoby ściśle odpowiadała zaleceniom. Poprawa wyników diety o zaledwie 20 proc. zmniejszała ryzyko wczesnego zgonu aż o 8–17 proc.
Zdaniem dr Sotos-Prieto taki efekt osiągnie się zamieniając zaledwie jedną porcję mięsa dziennie na garść orzechów lub łyżkę masła orzechowego. Wyniki wykazały również, że jeśli dieta uczestnika pogorszyła się w czasie trwania badania, to jego ryzyko przedwczesnej śmierci wzrosło o ok. 6–12 proc.
Żaden z badanych planów żywienia nie był zdrowszy od drugiego, ale tylko alternatywny indeks zdrowego odżywiania i alternatywna dieta śródziemnomorska powiązane były z 7–15 proc. redukcją ryzyka zgonu z powodu chorób serca lub udaru mózgu.
W przeciwieństwie do tych dwóch diet tylko dieta mająca na celu obniżenie nadciśnienia tętniczego nie podkreśla, jak ważne jest dla długości życia włączenie do diety ryb i innych źródeł kwasów omega-3, takich jak nasiona Chia oraz umiarkowane spożycie alkoholu.
Dr Sotos-Prieto powiedziała, że nie jest konieczne, aby ludzie dostosowywali się do pojedynczego planu żywieniowego, by osiągnąć zdrowy styl odżywiania. To badanie podkreśla rolę zdrowej zróżnicowanej diety pełnej owoców, warzyw i zdrowych kwasów tłuszczowych oraz jak istotne może być ograniczenie spożycia mięsa. Dla zdrowia i długości życia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze