Używasz tych tłuszczów? Robisz to niewłaściwie!
KATARZYNA KRUPKA • dawno temuStojąc w supermarkecie przed półką z różnego rodzaju olejami, czasami ciężko podjąć właściwą decyzję o zakupie. Nie jest łatwiej, kiedy podchodzisz do lodówki z masłem i innymi tłuszczami, prawda?
Ten artykuł ma 5 stron:
Zazwyczaj sięgasz po to, co już znasz: oliwa z oliwek do sałatek, olej słonecznikowy do smażenia i masło do smarowania kanapek. Myślisz, że to najlepszy wybór. Niestety, tym oto sposobem popełniasz duży błąd, bo albo w niewłaściwy sposób wykorzystujesz te produkty w kuchni, albo po prostu nie wiesz, do czego powinieneś ich użyć.
Nie znasz podstawowych zasad
Zarówno pieczenie, jak i smażenie potraw to techniki gotowania, którym należy poświęcić nieco więcej uwagi, zwłaszcza jeśli chcesz, żeby potrawy tak przygotowane były smaczne, zdrowe i łatwe w przyrządzeniu. Podczas smażenia zwróć uwagę na patelnię – najlepiej, jeśli wybierzesz teflonową lub grillową, na których do smażenia będziesz potrzebował minimalnej ilości tłuszczu. Wybieraj te najlepszej jakości i pamiętaj, żeby na jednej porcji tłuszczu smażyć tylko raz.
Zobacz też: 6 zagrożeń płynących z diety o niskiej zawartości tłuszczu
Zwracaj uwagę zarówno na patelnię, jak i na tłuszcz – nie mogą być zbyt zimne. Jeśli niewystarczająco je rozgrzejesz, potrawa będzie przywierać do dna i w bardzo krótkim czasie po prostu się przypali. W przypadku mięsa – jeśli będą właściwie rozgrzane – produkt nie wchłonie tyle tłuszczu. Jeśli zauważysz na patelni spalone kawałki mięsa lub innych produktów, pozbądź się ich – mogą zawierać nitrozoaminy, czyli związki działające rakotwórczo.
Pieczenie w piekarniku jest mniej kaloryczne niż smażenie. Pamiętaj, że mięso nie wymaga polania go dodatkową porcją tłuszczu – wraz z upływem czasu tłuszcz sam zacznie się z niego wytapiać. Z kolei, jeśli chcesz przygotować pieczone warzywa, zamiast smarować tłuszczem blachę, skrop je oliwą, kiedy jeszcze są surowe.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze