Używasz tych tłuszczów? Robisz to niewłaściwie!
![Katarzyna Krupka](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/1616684-502868493166298--1b26dee.jpg)
Stojąc w supermarkecie przed półką z różnego rodzaju olejami, czasami ciężko podjąć właściwą decyzję o zakupie. Nie jest łatwiej, kiedy podchodzisz do lodówki z masłem i innymi tłuszczami, prawda?
Ten artykuł ma 5 stron:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Zazwyczaj sięgasz po to, co już znasz: oliwa z oliwek do sałatek, olej słonecznikowy do smażenia i masło do smarowania kanapek. Myślisz, że to najlepszy wybór. Niestety, tym oto sposobem popełniasz duży błąd, bo albo w niewłaściwy sposób wykorzystujesz te produkty w kuchni, albo po prostu nie wiesz, do czego powinieneś ich użyć.
Nie znasz podstawowych zasad
Zarówno pieczenie, jak i smażenie potraw to techniki gotowania, którym należy poświęcić nieco więcej uwagi, zwłaszcza jeśli chcesz, żeby potrawy tak przygotowane były smaczne, zdrowe i łatwe w przyrządzeniu. Podczas smażenia zwróć uwagę na patelnię – najlepiej, jeśli wybierzesz teflonową lub grillową, na których do smażenia będziesz potrzebował minimalnej ilości tłuszczu. Wybieraj te najlepszej jakości i pamiętaj, żeby na jednej porcji tłuszczu smażyć tylko raz.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Zobacz też: 6 zagrożeń płynących z diety o niskiej zawartości tłuszczu
Zobacz również: Najważniejsze zasady dobrego smażenia
Zwracaj uwagę zarówno na patelnię, jak i na tłuszcz – nie mogą być zbyt zimne. Jeśli niewystarczająco je rozgrzejesz, potrawa będzie przywierać do dna i w bardzo krótkim czasie po prostu się przypali. W przypadku mięsa – jeśli będą właściwie rozgrzane – produkt nie wchłonie tyle tłuszczu. Jeśli zauważysz na patelni spalone kawałki mięsa lub innych produktów, pozbądź się ich – mogą zawierać nitrozoaminy, czyli związki działające rakotwórczo.
Pieczenie w piekarniku jest mniej kaloryczne niż smażenie. Pamiętaj, że mięso nie wymaga polania go dodatkową porcją tłuszczu – wraz z upływem czasu tłuszcz sam zacznie się z niego wytapiać. Z kolei, jeśli chcesz przygotować pieczone warzywa, zamiast smarować tłuszczem blachę, skrop je oliwą, kiedy jeszcze są surowe.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze