Używasz tych tłuszczów? Robisz to niewłaściwie!
KATARZYNA KRUPKA • dawno temuStojąc w supermarkecie przed półką z różnego rodzaju olejami, czasami ciężko podjąć właściwą decyzję o zakupie. Nie jest łatwiej, kiedy podchodzisz do lodówki z masłem i innymi tłuszczami, prawda?
Ten artykuł ma 5 stron:
Nie wiesz, na jakim tłuszczu smażyć
To jeden z największych problemów – który tłuszcz wybrać do smażenia, a który się do tego kompletnie nie nadaje? Do smażenia najlepiej wybierać tłuszcze nasycone, ponieważ są wyjątkowo odporne na działanie wysokich temperatur. Znajduje się wśród nich masło klarowane, smalec – jednak ze względu na dużą zawartość cholesterolu nie jest polecany przez dietetyków. Smażyć bez obaw możesz również na oleju kokosowym.
Wśród jednonienasyconych najwyższą temperaturę dymienia ma olej ryżowy popularny zwłaszcza w krajach azjatyckich. Zawiera on mnóstwo witaminy E, która opóźnia procesy starzenia i łagodzi objawy menopauzy. Do smażenia możesz wykorzystać również oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz olej rzepakowy. Masło, olej słonecznikowy, kukurydzany, arachidowy, z pestek dyni, a także sojowy to produkty, które do smażenia po prostu się nie nadają.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze