Zanim wyeliminujesz gluten z diety dziecka
![Katarzyna Krupka](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/1616684-502868493166298--1b26dee.jpg)
Według Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej na celiakię cierpi zaledwie 1 proc. populacji. W Polsce choruje około 380 tys. osób, z czego aż około 360 tys. nie jest świadomych choroby. Wyeliminowałeś gluten ze swojej diety, a teraz postanowiłeś, że zrobisz to samo z dietą swojego dziecka? A może odwrotnie – chcesz go wprowadzić do jego menu? Musisz to zrobić ostrożnie i przede wszystkim z odpowiednią dawką wiedzy na jego temat.
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.fitness.wp.pl/gluten-94733b95bdb2200e88e4b8e56.jpg)
Ten artykuł ma 7 stron:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Celiakię przez długi czas uważano za chorobę małych dzieci, z której po kilku latach stosowania odpowiedniej diety można po prostu wyrosnąć. Okazało się jednak, że zastąpienie makaronu, pieczywa, ciast i ciasteczek bezglutenowymi odpowiednikami nie pomogło, a nieprzestrzeganie diety w wieku dorosłym przyniosło ze sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Jak to możliwe? Wszyscy wpadliśmy w pułapkę wszechogarniającej mody i rozpowszechniania błędnych informacji.
Zobacz także: gluten w diecie
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze