Dieta bezglutenowa - jakie daje efekty? Przykładowe przepisy i jadłospis
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzDieta bezglutenowa stosowana jest głównie u osób chorych na celiakię i polega na unikaniu wszelkich produktów zawierających gluten. Po przepisy tej diety sięgają też ci, którzy chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów, lecz ułożenie jadłospisu całkowicie pozbawionego glutenu ma również swoje wady.
Dieta bezglutenowa — efekty i opinie
Dietę bezglutenową zaleca się przede wszystkim osobom chorym na celiakię. Celiakia to schorzenie autoimmunologiczne, które przy zażywaniu glutenu prowadzi do zaniku kosmków jelitowych oraz do zaburzeń wchłaniania składników odżywczych, a to może powodować dalsze problemy zdrowotne. Inne choroby, przy których powinno się unikać glutenu, to choroba Duhringa, czyli skórna postać celiakii, a także uczulenie na gluten.
Niestety osoby chore muszą stosować dietę bezglutenową do końca życia. Muszą one też uważać, aby nie używać naczyń, które miały styczność z produktami glutenowymi. Osobom zdrowym zaś nie zaleca się całkowitego unikania glutenu, a to z dwóch powodów. Po pierwsze wielu badaczy twierdzi, że przesadne wykluczanie glutenu z diety może spowodować tzw. nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Po drugie dieta bezglutenowa jest bogatsza w produkty ryżowe, a ich częste spożywanie zwiększa ekspozycję na metale ciężkie.
Dlatego najczęściej u osób zdrowych zaleca się jedynie ograniczenie glutenu — zwłaszcza tego pochodzącego z białego pieczywa, ciastek i pączków.
Dieta bezglutenowa — co jeść?
Kupując produkty spożywcze w sklepie, warto zwrócić uwagę na symbol przekreślonego kłosa. Znak ten oznacza, że dany produkt zawiera nie więcej niż 20 miligramów glutenu na kilogram (jest to ilość bezpieczna nawet dla chorujących na celiakię).
Jednakże jest też wiele naturalnych produktów, które nie zawierają glutenu. Są to m.in. ryż (biały i brązowy), kukurydza, gryka, proso, ryby, jaja, świeże mięso, kefir, maślanka, cukier, dżem, miód, a także świeże warzywa i owoce. Teoretycznie pozbawiony glutenu jest także owies, lecz często w trakcie zbiorów i transportu może dojść do zanieczyszczenia owsa pszenicą, jęczmieniem lub żytem, które gluten zawierają.
Dla wielu osób dieta bezglutenowa uznawana jest za niesmaczną. Tak jednak wcale nie musi być. Jeśli bowiem do tej pory stosowaliśmy np. panierkę z mąki pszennej lub bułki tartej, możemy zastąpić te składniki mąką kukurydzianą, pokruszonymi migdałami lub sezamem. Jeżeli spotykamy się ze znajomymi, możemy z czystym sumieniem zajadać popcorn i popijać go herbatą, sokami owocowymi, kompotem, naparem z ziół lub — jak kto woli — czystym alkoholem (piwo jest wykluczone).
Dieta bezglutenowa — czego unikać?
W diecie bezglutenowej należy unikać wszelkich produktów pochodzących z pszenicy, jęczmienia czy żyta. Jest to więc przede wszystkim żywność stworzona właśnie z mąk pszennej, żytniej i jęczmiennej, czyli pieczywo, ciastka, naleśniki, makarony, pizza, pierogi czy kopytka. Do tego należy pamiętać o kaszy mannie, kuskusie, kaszy jęczmiennej czy musli. Należy też uważać na zwykły proszek do pieczenia.
Naszą uwagę powinny również zwrócić produkty, w których gluten może być ukryty. Są to np. płatki kukurydziane. Sama kukurydza nie zawiera glutenu, ale gotowe płatki mogą mieć w sobie słód jęczmienny. Podobnie jest z wędlinami, konserwami rybnymi i mięsnymi, a także gotowymi jogurtami owocowymi, smakowymi maślankami i innymi produktami mlecznymi, które mają obniżoną zawartość tłuszczu. Powinniśmy również uważać na owoce suszone, keczup, musztardę i zupy w proszku.
Wszystko bowiem zależy od producenta, dlatego należy uważnie czytać etykiety. Możemy oczywiście znaleźć pieczywo pozbawione glutenu, a także płatki śniadaniowe, w których gluten nie jest ukryty, ale informacja ta powinna znaleźć się na opakowaniu. Jeśli jej nie ma, możemy z góry założyć, że gluten w danym produkcie jednak się znajduje.
Dieta bezglutenowa — przykładowy jadłospis
Śniadanie - jajecznica z pomidorem
Obiad - gotowany schab, gotowana kasza gryczana, tarte buraczki
Kolacja - sałatka z rukolą, pomidorami koktajlowymi, papryką i gotowaną piersią z kurczaka.
Jest to oczywiście jadłospis bardzo uproszczony. Należy bowiem pamiętać, że do dyspozycji mamy wszystkie świeże warzywa i owoce, zatem możemy sami zadbać o dietę zdrową i składającą się z mnóstwa sezonowych produktów.
Dieta bezglutenowa — przepisy
Z wielu przepisów diety bezglutenowej można przytoczyć ten na filety rybne z cukinią. Filety należy pokropić cytryną i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie kroimy cukinię w małe talarki. Wyjęty z lodówki filet kładziemy w naczyniu do pieczenia, które zostało posmarowane masłem, a sam wierzch fileta obkładamy pokrojoną cukinią. Na to wszystko rozbijamy śmietanę z jajkiem (można też posypać całość tartym żółtym serem) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Jakub Ruźniak
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze