Dieta na brzuch - sprawdź, jakie daje efekty. Zobacz przepisy i przykładowy jadłospis
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuDieta na brzuch jest często stosowaną dietą odchudzającą. Sięgają po nią zarówno kobiety, jak i mężczyźni, którzy chcą osiągnąć efekt płaskiego brzucha. Jednak oprócz przestrzegania jadłospisu ważna jest również aktywność fizyczna.
Dieta na brzuch — zasady
Podczas stosowania diety na brzuch ważne jest spożywanie produktów, które zawierają duże ilości błonnika. Błonnik bowiem pomaga w redukcji masy ciała, a także pobudza perystaltykę jelit, co eliminuje powstawanie wzdęć.
Stosując dietę na brzuch, warto sięgnąć przede wszystkim po warzywa — zarówno w formie surowej, grillowanej, jak i gotowane na parze. Warto jednak pamiętać, aby ograniczyć spożycie roślin strączkowych (fasola, bób, ciecierzyca, groch), ponieważ powodują one wzdęcia i z tego powodu nie powinny być przyjmowane częściej niż 1–2 razy w tygodniu.
Pozostałe produkty, które powinniśmy włączyć do diety na brzuch, to owoce (zwłaszcza jabłka, grapefruity, kiwi, ananasy), nabiał, pieczywo razowe, brązowy ryż, kasze, jajka oraz drób i ryby. Oczywiście należy pamiętać, że dania nie mogą być smażone, a jedynie duszone, gotowane lub grillowane.
Dieta na brzuch — efekty
Aby dieta na brzuch przyniosła spodziewane efekty i abyśmy utracili zbędną tkankę tłuszczową z brzucha, nie wystarczy sama zmiana nawyków żywieniowych. Bardzo ważne jest bowiem wykonywanie jakiejkolwiek aktywności fizycznej. Ćwiczenia wzmacniające mięśnie brzucha połączone z choćby 30-minutowym spacerem, jazdą na rowerze lub bieganiem każdego dnia mogą przynieść bardzo trwałe efekty.
Dieta na brzuch — jadłospis
Śniadanie: musli z owocami oraz szklanka chudego mleka
Drugie śniadanie: jogurt z kiwi i otrębami
Obiad: papryka faszerowana kaszą gryczaną
Podwieczorek: sałatka owocowa
Kolacja: duszony filet z dorsza z warzywami oraz makaron al dente
Dieta na brzuch — przepisy
Papryka faszerowana kaszą gryczaną. Na patelni smażymy drobno pokrojone pieczarki oraz cebulę, następnie dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i wszystko mieszamy. Następnie do kaszy dodajemy pokruszony ser feta oraz pietruszkę. Tak przygotowany farsz przekładamy do papryk, którym uprzednio odcięliśmy czapeczki. Całość skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
Pieczony filet z dorsza w sosie jogurtowo-paprykowym. Paprykę i cebulę należy posiekać w drobne prążki, a następnie poddusić z dodatkiem oliwy. Kiedy warzywa zmiękną, należy doprawić je słodką papryką oraz solą i pieprzem, a potem wymieszać z jogurtem naturalnym. Tak przygotowany sos wykładamy na ugotowany na parze filet z dorsza. Danie podawać razem z ugotowanymi brokułami oraz ziemniakami.
Jakub Ruźniak
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze