Dieta FODMAP - co to jest, jakie daje efekty i jak wygląda przykładowy jadłospis
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuDieta FODMAP polega na ograniczeniu przyjmowania Å‚atwo fermentujÄ…cych wÄ™glowodanów, które powodujÄ… nieprzyjemne dolegliwoÅ›ci w jelitach. Stosowanie diety przynosi ulgÄ™ osobom chorujÄ…cym na zespół jelita drażliwego. Poznaj efekty diety, zasady, przepisy i jadÅ‚ospis.
Dieta FODMAP — co to jest?
Dieta FODMAP pochodzi od nazw cukrów, które należy wykluczyć w początkowych etapach diety. Mowa tu o fermentujących Oligosacharydach, Disacharydach, Monosacharydach oraz Poliolach.
FODMAP to cukry, które nie są właściwie wchłaniane w jelitach, a jeśli są spożywane, pojawiają się niekomfortowe objawy, charakterystyczne dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego. FODMAP to m.in. laktoza, fruktoza, cukrowe poliole (sorbitol, imannitol czy fruktany). Są one obecne w większości produktów spożywczych i w dodatkach do żywności, a także w warzywach, owocach, zbożach, strączkach, miodzie, mleku czy jogurtach.
Dieta FODMAP — zasady i efekty
Dieta FODMAP skÅ‚ada siÄ™ z trzech etapów, ale pojawiajÄ… siÄ™ również informacje wskazujÄ…ce tylko na dwa etapy — z pominiÄ™ciem personalizacji sposobu żywienia. Głównym zadaniem diety jest znalezienie i wykluczanie produktów z codziennego menu, które powodujÄ… niekomfortowe dolegliwoÅ›ci.
Pierwszy etap, trwający zazwyczaj od 2 do 6 tygodni, polega na ograniczaniu produktów bogatych w FODMAP i zastąpieniu ich produktami o niskiej zawartości tych cukrów. W praktyce wygląda to tak, że zamiast dotychczas spożywanej kanapki z pieczywem pszennym z serem białym i miodem powinno się zjeść kanapki z pieczywa orkiszowego z margaryną i dżemem.
W drugim etapie zaczyna siÄ™ wprowadzać produkty zawierajÄ…ce FODMAP. Ten etap powinien trwać okoÅ‚o 8–12 tygodni, ponieważ potrzeba czasu na to, by stopniowo wprowadzać do codziennego menu nowe produkty. Zalecane jest wÅ‚Ä…czanie jednego produktu co 3 dni. Po każdej "nowoÅ›ci" należy dokÅ‚adnie obserwować reakcjÄ™ organizmu, najlepiej odnotowujÄ…c w jakimÅ› dzienniku czy notesie samopoczucie oraz ewentualne objawy.
Trzeci etap to tak zwana personalizacja diety. Jest to czas, w którym należy wyciągnąć wnioski dotyczące reakcji organizmu na spożycie konkretnych produktów. Ma to pomóc w przygotowaniu codziennej, "bezpiecznej" diety. W związku z tym kolejno włącza się do jadłospisu wszystkie produkty, zidentyfikowane wcześniej jako powodujące dolegliwości. Te, które przyczyniały się do powstania dolegliwości, powinno się dodawać w małych ilościach, by ocenić, czy organizm właściwie je toleruje.
Zastosowanie diety FODMAP może wyeliminować wiele przykrych dolegliwości u osób z zespołem jelita drażliwego. Dzięki temu organizm przestaje reagować na jedzenie bólami brzucha, wzdęciami, czy biegunkami i znacząco podnosi się komfort życia.
Dieta FODMAP — przykÅ‚adowy jadÅ‚ospis i przepisy
Åšniadanie: jajecznica z pieczarkami
- Sposób przygotowania:
2 jajka rozbij w miseczce, pokój 4–5 pieczarek i smaż na Å‚yżeczce masÅ‚a. CaÅ‚ość dopraw szczypiorkiem i zjedz z dwoma kromkami chleba bezglutenowego .
Drugie śniadanie: budyń ryżowy
- Sposób przygotowania:
Ugotuj ryż i wrzuć do miksera okoÅ‚o 5–6 dużych Å‚yżek, dodaj maÅ‚Ä… garść orzechów laskowych i pokrojonego banana, po czym dodaj ¼ szklanki mleka ryżowego. Miksuj, a po przelaniu do miseczki posyp cynamonem.
Obiad: indyk z warzywami
- Sposób przygotowania:
Pierś z indyka (około pół kg) umyj, pokrój na małe kawałki i ugotuj doprawiając przyprawą curry. Następnie dodaj pokrojone warzywa – pół papryki, cukinię i pomidorki koktajlowe. Mieszaj, aż warzywa zmiękną, potem dodaj łyżkę oliwy.
Podwieczorek: koktajl bananowo-orzechowo-truskawkowy
- Sposób przygotowania:
Zmiksuj jedną szklankę mleka bez laktozy, jednego banana, 20 g masła orzechowego naturalnego. Pij schłodzony.
Kolacja: cukinia faszerowana komosą ryżową
- Sposób przygotowania:
Przygotuj około 30 g komosy ryżowej i ugotuj wg przepisu. Jedną dużą marchewkę i kawałek selera pokrój w cienkie talarki. Umyj cukinię, przekrój na pół i wydryluj środek, który następnie pokrój w kostkę. Na patelni uduś warzywa w talarkach oraz środek cukinii, dodaj soli i duś do miękkości. Tak przygotowany farsz wymieszaj z ugotowaną komosą, dopraw według uznania i włóż do piekarnika. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15 min.
DD
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze