Owoce, które pomogą ci schudnąć
IWONA SZADKOWSKA • dawno temu • 2 komentarzeOwoce zawierają dużą ilość witamin i błonnika. Są jednak również źródłem cukrów. Podczas odchudzania należy wystrzegać się kalorycznych owoców, które mogą utrudnić zrzucenie zbędnych kilogramów. Niektóre owoce działają jednak wręcz przeciwnie i wspomagają odchudzanie. Które owoce warto jeść podczas diety?
Niektóre owoce mają właściwości odchudzające. Pobudzają spalanie tłuszczu, wspomagają oczyszczanie z toksyn, a niektóre również wspomagają trawienie. Warto jednak pamiętać, że te cechy nie są typowe dla wszystkich owoców. Banan, winogrona czy też awokado zawierają dużo kalorii, które utrudniają spalanie kilogramów.
Owoce, które pomagają schudnąć to:
- Opuncja figowa – hamuje łaknienie, zmniejsza wchłanianie tłuszczów i oczyszcza organizm z toksyn. Owoc ten obniża także poziom glukozy we krwi. Opuncję figową można jeść na surowo, ale również można zrobić z niej przetwory, soki, a także dodać ją do herbaty. Wyciąg z opuncji figowej można znaleźć w preparatach na odchudzanie.
- Papaja – to owoc, który wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Zawarta w owocu papaina ma działanie odchudzające, gdyż wspomaga proces trawienia i spalania tłuszczów. Papaja jest również pomocna w przypadku zaparć, wzdęć i nadkwasoty.
- Grejpfrut – jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Ponadto wspomaga spalanie tłuszczów, zwiększa przemianę materii, poprawia pracę jelit, oczyszcza organizm z toksyn i reguluje gospodarkę węglowodanową.
- Ananas – korzystnie wpływa na trawienie i reguluje pracę jelit dzięki dużej zawartości błonnika. Co więcej, ananas posiada enzymy, które sprawdzają się w przypadku problemów z cellulitem. Większe działanie i mniej kalorii ma świeży owoc, a nie ten z puszki.
Jakie składniki odżywcze wspomogą odchudzanie?
Owoce w połączeniu z innymi składnikami odżywczymi potrafią znacznie wspomóc odchudzanie. Warto zatem sięgać po produkty bogate w:
- błonnik – daje uczucie sytości, przyspiesza pracę jelit, zapobiega odkładaniu się tłuszczu i oczyszcza organizm z toksyn. Cennym źródłem błonnika są otręby, płatki owsiane, produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa;
- wapń – wspomaga odchudzanie poprzez szybsze spalanie tłuszczów, zmniejsza łaknienie. Źródłem wapnia są produkty mleczne;
- kwasy omega-3 – zmniejszają apetyt, przyspieszają przemianę materii. Źródłem kwasów omega-3 są ryby morskie, siemię lniane i olej rzepakowy;
- chrom – reguluje poziom cukru, zmniejsza łaknienie na słodycze, zmniejsza odkładanie tłuszczów. Źródłem chromu są orzechy, ziarna zbóż i pszenica.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze