Przekąski, które zmniejszają apetyt
IWONA SZADKOWSKA • dawno temu • 2 komentarzeOdchudzanie kojarzy nam się z wyrzeczeniami. Przechodząc na dietę, spożywamy niskokaloryczne produkty i odstawiamy ulubione przekąski. Nie zawsze jednak trzeba trzymać się restrykcyjnej diety, aby zrzucić zbędne kilogramy. Co więcej, możemy wybrać zdrowe przekąski, które dostarczą nam witamin i minerałów. Jakie przekąski zmniejszają apetyt i wspomagają odchudzanie?
Podczas diety nie od razu trzeba sięgać po tabletki na odchudzanie. W pierwszej kolejności możemy wesprzeć organizm smacznymi i pożywnymi przekąskami. Które warto spożywać podczas dbania o sylwetkę?
Jajka i twarogi
Jajka dostarczają nam witamin A, D, K, E i B12, kwasu foliowego, żelaza, potasu, fosforów cynku, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz białka. Uczucie sytości po zjedzeniu jajek pozostaje na kilka godzin. Twaróg z kolei zawiera aminokwasy – tryptofan – które są odpowiedzialne za syntezę serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Jedząc biały ser, czujemy się spokojniejsi i łatwiej zasypiamy.
Jabłka
Jabłka zawierają pektyny, które oczyszczają organizm z toksyn i neutralizują florę bakteryjną. To przekąska, która skutecznie reguluje poziom glukozy we krwi i zwiększa energię organizmu.
Czerwone warzywa
Tabletki na odchudzanie, które zmniejszają łaknienie, możemy zastąpić czerwonymi warzywami. Są wśród nich buraki, które zawierają błonnik zmniejszający apetyt i wspomagający trawienie. Ponadto wzmacniają odporność, gdyż są bogate w witaminę C. Buraki w swoim składzie mają także składniki mineralne takie jak: magnez, żelazo, wapń i kwas foliowy. Chcąc wzmocnić organizm, możemy pić sok z buraków, marchwi i pomidorów.
Migdały i imbir
Imbir wzmacnia odporność. Dzięki niemu możemy wspomóc leczenie objawów przeziębienia. Imbir zawiera magnez, fosfor, wapń i potas. Jedna z substancji zawarta w imbirze – gingerol – ma działanie rozgrzewające i przyspieszające przemianę materii. Co więcej, poprawia trawienie i zmniejsza łaknienie. Migdały działają bardzo podobnie, a dodatkowo są źródłem przeciwutleniaczy, witaminy B12, cynku oraz magnezu. Zwiększają też poczucie pełnego żołądka, jednak nie należy ich spożywać w nieograniczonych ilościach.
Dla miłośników czekolady
Podczas odchudzania wykreślamy z diety wszystkie słodycze. Niektórzy mogą bardzo cierpieć z tego powodu, a inni zaprzestają kuracji odchudzającej, sięgając po ulubiony przysmak – czekoladę. Tymczasem, jeżeli zastąpimy mleczną czekoladę gorzką, możemy wesprzeć nasz organizm. Gorzka czekolada zmniejsza bowiem apetyt. Warunek jest jednak jeden – nie należy spożywać jej w nadmiarze. Wystarczą 2–3 kostki.
Woda
Chcąc zmniejszyć apetyt i zapełnić czymś żołądek, możemy również sięgnąć po szklankę wody. Co więcej, woda mineralna zawiera ważne składniki odżywcze. Warto wypijać 2 litry wody dziennie. Wspomaga to pracę jelit. Podobne działanie ma zielona herbata, która dodatkowo przyspiesza spalanie tłuszczu.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze