Tłuste przekąski. Oto tłuste przekąski, które pomagają schudnąć
KATARZYNA KRUPKA • dawno temu • 1 komentarzWiększość osób będących na diecie unika tłustych produktów. Samo słowo "tłuszcze" wywołuje u nich gęsią skórkę, a to wielki błąd. Czasami bowiem tłuste przekąski to dobre przekąski. Okazuje się, że diety bogate w zdrowe tłuszcze są znacznie skuteczniejsze np. od tych niskowęglowodanowych. Sprawdź, jak wzbogacić dietę o dobre tłuszcze i przyspieszyć odchudzanie. Oto tłuste przekąski, które pomagają schudnąć
Zdrowe tłuszcze w walce z kilogramami
Nie powinieneś się ich bać, zwłaszcza tych dobrych — nienasyconych. To one wspomagają utratę zbędnych kilogramów. Jeśli zależy ci na zdrowym odchudzaniu zadbaj o to, aby 30 proc. kalorii w menu pochodziło właśnie z nich. Tłuszcze pomagają wchłaniać niezbędne składniki odżywcze oraz pozbyć się tłuszczyku np. z brzucha.
Te najlepsze znajdziesz w awokado, jajach, orzechach, rybach i owocach morza, oleju kokosowym i oliwie z oliwek. W połączeniu z innymi produktami spożywczymi możesz z nich przygotować wyjątkowo smaczne i zdrowe przekąski.
Faszerowane jaja
Wystarczą trzy składniki: jajka ugotowane na twardo, musztarda Dijon oraz jogurt grecki. Jedno jajo zawiera ok. 78 kcal w tym 6g białka i 5g tłuszczu. Jogurt grecki również zawiera cenne białko przez co na dłużej zapewni ci uczucie sytości.
Oryginalna musztarda Dijon to jedna z niewielu, która w swoim składzie nie zawiera dodatkowych porcji cukru. Wystarczy, że z połówek ugotowanego na twardo jaja wyjmiesz żółtko i wymieszasz je z jedną łyżeczką musztardy i jogurtu. Farszem nadziej jaja i gotowe.
Pieczone orzechy
Do przygotowania tej przekąski możesz wykorzystać ulubione orzechy, a nawet mieszanki orzechów. Najsmaczniejsze będą pistacje, ale wybór należy do ciebie. Orzechy przyspieszają metabolizm i pomagają organizmowi wykorzystać nagromadzony tłuszcz i zamienić go na energię.
Wymieszaj ulubione przyprawy, dwie szklanki orzechów oraz 100 ml soku pomarańczowego. Piecz przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 250 stopni Celsjusza. Szybka i smaczna przekąska do pochrupania.
Guacamole
Tradycyjny meksykański przysmak powinien na stałe zagościć i w polskim menu. To jedna z najzdrowszych przekąsek. Głównym składnikiem guacamole jest awokado — nie rezygnuj z niego tylko ze względu na wysoką kaloryczność, bo awokado syci, przyspiesza przemianę materii i zawiera aż 54 proc. włókien, które pomagają w rozpadzie tkanki tłuszczowej.
Wystarczy, że zmiksujesz razem: dojrzałe awokado, dwa ząbki czosnku, sok wyciśnięty z limonki oraz odrobinę papryczek chilli, które zawierają kapsaicynę będącą składnikiem wielu odchudzających suplementów diety.
Grzanki z tapenadą
Tapenada to pasta, której głównymi składnikami są oliwki oraz kapary. Do jej przygotowania wystarczy ok. 250 g opakowanie oliwek bez pestek, dwie łyżki konserwowych kaparów, 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku oraz łyżka stołowa soku z cytryny.
Wszystkie składniki zblenduj i nakładaj na ciepłe pieczywo pełnoziarniste. Taka przekąska nie tylko wspomaga odchudzanie, ale także zaspokaja pragnienie na sól. Jeśli chcesz wzbogacić smak tapenady możesz dodać do niej np. anchois.
Mini sałatka caprese
Świeża mozzarella jest zdecydowanie mniej kaloryczna niż żółty ser, a równie bogata w sycące białko. Pomidory mają mało kalorii, dużo błonnika i mnóstwo witamin oraz składników mineralnych. Do przygotowania mini sałatki caprese będą potrzebne: pomidorki koktajlowe, małe kulki mozzarelli oraz wykałaczki lub patyczki do szaszłyków — nadziewaj na nie na przemian warzywa i ser.
Smacznego!
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze