Cała prawda o ujemnych kaloriach
KORNELIA RAMUSIEWICZ • dawno temu • 5 komentarzyCzy wiesz, że istnieją produkty spożywcze, które można jeść bezkarnie, ponieważ zawierają tzw. „ujemne kalorie”? Są to głównie warzywa i owoce, na których spalanie zużywamy więcej energii, niż same w sobie zawierają. Jak to działa?
Kwestia ujemnych kalorii nurtuje wiele osób na diecie. Czy rzeczywiście istnieje jedzenie, które nas odchudza? Oczywiście, nie ma produktów spożywczych, które zawierałyby ujemny bilans energetyczny. Pojęcie ujemnych kalorii nawiązuje do sytuacji, kiedy żywność zawiera mniej kalorii, niż organizm zużyje na procesy związane z jego metabolizmem, strawieniem i wydalaniem.
W czym tkwi sekret ujemnych kalorii? Kiedy spożywamy produkty bogate w błonnik, nasz organizm potrzebuje więcej energii na jego wykorzystanie. Jednym słowem, kiedy zjadamy bogaty w błonnik owoc, który zawiera ok. 50 kcal, podczas jego trawienia spalamy ok. 100 kcal. Deficyt w postaci pozostałych 50 kcal, jest wykorzystany na spalenie tłuszczu. Zupełnie inaczej jest z tuczącymi potrawami, np. ciastko, które ma 500 kcal nie zawiera dużo błonnika – na jego strawienie organizm zużyje jedynie ok. 300 kcal. Co z pozostałymi 200 kcal? Zostaną one zamienione w tkankę tłuszczową.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze