Jak jeść migdały - ze skórką czy bez? Cztery produkty, które lepiej jeść ze skórką
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuPrzygotowując owoce do jedzenia, zwykle bez zastanowienia pozbywamy się skórki, nie zwracając uwagi na jej potencjalne korzyści zdrowotne. Tymczasem nie jest tajemnicą, że tuż pod nią znajdują się najcenniejsze składniki odżywcze – witaminy, błonnik, minerały. Czasami zapewne zastanawiacie się, jak jeść migdały - ze skórką czy bez? Odpowiadamy.
Ten artykuł ma 4 strony:
Migdały
Migdały ze skórką czy bez? Następnym razem, kupując migdały, nie sięgaj po te obrane. Brązowa skórka migdałów stymuluje aktywność zdrowych bakterii w jelitach, wspierając proces trawienia.
Badania opublikowane na łamach czasopisma „Journal of Nutrition” wykazały, że skórka migdałów zawiera istotne dla zdrowia flawonoidy, które w połączeniu z witaminą E, obecną w miąższu orzechów, skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Spożywając migdały bez skórki, pozbawiamy się możliwości redukcji „złego cholesterolu”.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze