Jak jeść migdały - ze skórką czy bez? Cztery produkty, które lepiej jeść ze skórką
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuPrzygotowując owoce do jedzenia, zwykle bez zastanowienia pozbywamy się skórki, nie zwracając uwagi na jej potencjalne korzyści zdrowotne. Tymczasem nie jest tajemnicą, że tuż pod nią znajdują się najcenniejsze składniki odżywcze – witaminy, błonnik, minerały. Czasami zapewne zastanawiacie się, jak jeść migdały - ze skórką czy bez? Odpowiadamy.
Ten artykuł ma 4 strony:
Cytrusy
Wykorzystaj startą skórkę pomarańczową, dodając ją do deserów. Z kolei starta skórka z cytryny świetnie nada się jako dodatek do dań makaronowych, a grejpfruta – do sałatek.
Pomarańczowa skórka w gorzkiej czekoladzie jest nie tylko pyszna, ale i wyjątkowo zdrowa. To dlatego, że zawiera około cztery razy więcej błonnika niż miąższ tych owoców oraz dużo histaminy i przeciwutleniaczy, które pomagają w zapobieganiu różnym schorzeniom, takim jak zapalenie oskrzeli, przeziębienie, grypa, a nawet rak.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze