Jak jeść migdały - ze skórką czy bez? Cztery produkty, które lepiej jeść ze skórką
![Redakcja WP Fitness](https://i.wpimg.pl/O/20x20/m.fitness.wp.pl/avatar-wp-fitness-d4927f45f54c05.png)
Przygotowując owoce do jedzenia, zwykle bez zastanowienia pozbywamy się skórki, nie zwracając uwagi na jej potencjalne korzyści zdrowotne. Tymczasem nie jest tajemnicą, że tuż pod nią znajdują się najcenniejsze składniki odżywcze – witaminy, błonnik, minerały. Czasami zapewne zastanawiacie się, jak jeść migdały - ze skórką czy bez? Odpowiadamy.
Ten artykuł ma 4 strony:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Cytrusy
Wykorzystaj startą skórkę pomarańczową, dodając ją do deserów. Z kolei starta skórka z cytryny świetnie nada się jako dodatek do dań makaronowych, a grejpfruta – do sałatek.
Pomarańczowa skórka w gorzkiej czekoladzie jest nie tylko pyszna, ale i wyjątkowo zdrowa. To dlatego, że zawiera około cztery razy więcej błonnika niż miąższ tych owoców oraz dużo histaminy i przeciwutleniaczy, które pomagają w zapobieganiu różnym schorzeniom, takim jak zapalenie oskrzeli, przeziębienie, grypa, a nawet rak.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze