Jak pozbyć się soli z potraw bez utraty smaku?
![Kornelia Ramusiewicz](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/kornelia-ramusiewicz-9e66cd8f9e9.jpg)
Czy można obyć się kuchni bez używania soli? Ta substancja nie tylko nadaje smak potrawom, ale także ma właściwości konserwujące, a naszemu organizmowi dostarcza sód. Jednak niestety, nadmierne używanie soli prowadzi do wielu konsekwencji zdrowotnych. Czym zatem ją zastąpić, tak by jedzenie nie straciło smaku?
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Dlaczego powinniśmy ograniczyć spożycie soli?
Owszem, sól jest potrzebna naszemu organizmowi, ponieważ dostarcza nami sód. Jednak dla prawidłowego funkcjonowania potrzeba nam go jedynie 1 g dziennie. Ponieważ żywność, którą kupujemy i tak jest słona, nie musimy martwić się, że doświadczymy niedoboru sodu.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie maksymalnie 5 g soli na dobę, w przeciwnym razie na własne życzenie możemy nabawić się choroby sercowo-naczyniowej, cukrzycy typu II, miażdżycy lub nadciśnienia tętniczego. Ponieważ substancja ta zatrzymuje wodę w organizmie i zaburza metabolizm, zwiększa także ryzyko otyłości. Ale jak ograniczyć spożywanie soli, kiedy bez niej potrawy zwyczajnie nam nie smakują?
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Sposoby na ograniczenie soli
Zwykłą sól kuchenną warto zastąpić przyprawami. Gwarantujemy, że używając ziół takich jak chociażby bazylia, oregano, lubczyk, rozmaryn, szafran, jałowiec czy liść laurowy, odkryjesz nowy smak potraw i zapomnisz, że można było po prostu je posolić.
Warto także kupować jak najświeższe produkty, bo w takich właśnie zawartość soli jest niewielka. Powinniśmy ograniczyć za to przetworzone produkty i te, w których zawartość soli jest wysoka. Dlatego czytaj etykiety i wybieraj żywność o niskiej zawartości soli i sodu. Niestety oznacza to także rezygnację ze sztucznie barwionych słodyczy i słonych przekąsek. Jeśli będziesz przygotowywał potrawy w temperaturze maksymalnie 85 stopni Celcjusza, jedzenie zachowa swój wyrazisty smak i nie trzeba będzie go doprawiać – warto zatem jak najwięcej gotować na parze i piec.
Przy nowej diecie bez soli, trzeba być cierpliwym — sam będziesz zaskoczony, jak po kilku dniach twoje kubki smakowe przyzwyczają się do nowych smaków, a wówczas solniczka na stole okaże się zbędna.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze