Jak wzmocnić smak potraw bez soli?
![Redakcja WP Fitness](https://i.wpimg.pl/O/20x20/m.fitness.wp.pl/avatar-wp-fitness-d4927f45f54c05.png)
Gdy nadmiernie używamy soli do kanapek, zup i sałatek, z czasem nasze kubki smakowe nie odczuwają jej tak mocno, jak kiedyś. W rezultacie solimy jeszcze więcej, a to z kolei ma negatywne skutki dla naszego organizmu. Nadmiar soli w diecie zwiększa ryzyko nadwagi i nadciśnienia. Wiemy, że rezygnacja z białych kryształków może być trudna. Wszystkie potrawy będą nam się przecież wydawać bez smaku. Na szczęście są na to sposoby. Poznaj naturalne alternatywy dla soli.
Ten artykuł ma 4 strony:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Postaw na zioła
Zamiast soli, wybierz zioła, które dodadzą potrawom intensywnego aromatu. Do zup polecamy lubczyk i kminek, a do mięs – estragon, majeranek bądź tymianek.
Zioła wraz z oliwą stosuj do nacierania mięsa. Pozostawione na kilka godzin w marynacie nie tylko nabierze smaku, ale i kruchości. W kuchni nie może zabraknąć również świeżych gałązek kolendry, koperku czy pietruszki.
Jeżeli lubisz poeksperymentować w kuchni, wybrane przez siebie zioła połącz ze sobą w moździerzu. Taka mieszanka nada twoim daniom wyrazistości. Dzięki temu szybko zapomnisz o soli, z którą do tej pory nie mogłeś się rozstać.
Jakie inne zalety niesie ze sobą stosowanie ziół? Pomogą w trawieniu, niwelują wzdęcia i odkwaszają organizmu.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze