Jak wzmocnić smak potraw bez soli?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuGdy nadmiernie używamy soli do kanapek, zup i sałatek, z czasem nasze kubki smakowe nie odczuwają jej tak mocno, jak kiedyś. W rezultacie solimy jeszcze więcej, a to z kolei ma negatywne skutki dla naszego organizmu. Nadmiar soli w diecie zwiększa ryzyko nadwagi i nadciśnienia. Wiemy, że rezygnacja z białych kryształków może być trudna. Wszystkie potrawy będą nam się przecież wydawać bez smaku. Na szczęście są na to sposoby. Poznaj naturalne alternatywy dla soli.
Ten artykuł ma 4 strony:
Postaw na zioła
Zamiast soli, wybierz zioła, które dodadzą potrawom intensywnego aromatu. Do zup polecamy lubczyk i kminek, a do mięs – estragon, majeranek bądź tymianek.
Zioła wraz z oliwą stosuj do nacierania mięsa. Pozostawione na kilka godzin w marynacie nie tylko nabierze smaku, ale i kruchości. W kuchni nie może zabraknąć również świeżych gałązek kolendry, koperku czy pietruszki.
Jeżeli lubisz poeksperymentować w kuchni, wybrane przez siebie zioła połącz ze sobą w moździerzu. Taka mieszanka nada twoim daniom wyrazistości. Dzięki temu szybko zapomnisz o soli, z którą do tej pory nie mogłeś się rozstać.
Jakie inne zalety niesie ze sobą stosowanie ziół? Pomogą w trawieniu, niwelują wzdęcia i odkwaszają organizmu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze