Napar z kminku na odchudzanie. Woda z tą przyprawą spala tłuszcz
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzUtrata kilku kilogramów bez przymusu forsownych treningów i ścisłej diety to marzenie większości z nas. Łatwo możemy je spełnić. Pomoże nam napar z kminku na odchudzanie. Sprawdź, jak działa kminek na odchudzanie.
Właściwości kminku
W nasionach kminku znajduje się od 3 do 7 proc. olejku eterycznego składającego się z karwonu, limonenu i aldehydu kuminowego. To także źródło flawonoidów wykazujących właściwości przeciwutleniające, kwasów organicznych, substancji azotowych oraz garbników.
Kminek leczy skurcze przewodu pokarmowego, niweluje wzdęcia oraz wzmaga wydzielanie soków trawiennych. Jest także antybakteryjny oraz odświeża oddech. Stosowany regularnie ma podobne działanie do syropu wykrztuśnego.
Polecany jest również kobietom w okresie menstruacji, ponieważ działa przeciwbólowo. To nie wszystko. Kminek pobudza laktację i obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Kminek na odchudzanie
Kminek wykazuje działanie odchudzające. Potwierdzają to badania ekspertów Irańskiego Uniwersytetu Medycznego Shadid Sadoughi. Ich zdaniem, spożywanie tej przyprawy przynajmniej raz dziennie podkręca metabolizm i pomaga zredukować tkankę tłuszczową.
Przepis na napój odchudzający
Składniki:
- ciepła, przegotowana woda,
- nasiona kminku,
- starta skórka z cytryny,
- imbir w proszku,
- cynamon.
Przygotowanie:
Do szklanki ciepłej wody dodajemy łyżeczkę kminku, łyżeczkę startej skórki z cytryny, łyżeczkę imbiru oraz szczyptę cynamonu. Tak przygotowany napój pijemy trzy razy dziennie przed posiłkami. Pierwsze efekty będą widoczne już po tygodniu kuracji.
Pozostałe składniki tego napoju również nie są przypadkowe. Cytryna oczyszcza organizm z toksyn oraz pobudza metabolizm. Imbir rozgrzewa, tym samym spalając zbędną tkankę tłuszczową. Ważnym elementem napoju jest również cynamon regulujący poziom glukozy we krwi.
Warto pamiętać, że samo picie napoju nie wystarczy. Jest on tylko dodatkiem do zbilansowanej diety oraz ćwiczeń fizycznych.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze