Jak wzmocnić smak potraw bez soli?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuGdy nadmiernie używamy soli do kanapek, zup i sałatek, z czasem nasze kubki smakowe nie odczuwają jej tak mocno, jak kiedyś. W rezultacie solimy jeszcze więcej, a to z kolei ma negatywne skutki dla naszego organizmu. Nadmiar soli w diecie zwiększa ryzyko nadwagi i nadciśnienia. Wiemy, że rezygnacja z białych kryształków może być trudna. Wszystkie potrawy będą nam się przecież wydawać bez smaku. Na szczęście są na to sposoby. Poznaj naturalne alternatywy dla soli.
Ten artykuł ma 4 strony:
Oliwki i ostre przyprawy
Oliwki, które możemy znaleźć na sklepowych półkach, znajdują się w słonej zalewie. To idealna baza do płynnej przyprawy do mięs, ryb czy sałatek. Wystarczy dodać do niej roztartą wcześniej mieszankę ziół.
Doskonałym zamiennikiem białych kryształków są również ostre przyprawy. Zawarte w nich olejki eteryczne działają na kubki smakowe jak sól. Wybierajmy spośród czosnku w proszku, pieprzu czarnego czy chilli. Dodatkową zaletą ostrych przypraw są ich właściwości.
Chilli czy cayenne podkręcają metabolizm. W rezultacie szybciej spalamy tkankę tłuszczową.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze