Jak wzmocnić smak potraw bez soli?

Gdy nadmiernie używamy soli do kanapek, zup i sałatek, z czasem nasze kubki smakowe nie odczuwają jej tak mocno, jak kiedyś. W rezultacie solimy jeszcze więcej, a to z kolei ma negatywne skutki dla naszego organizmu. Nadmiar soli w diecie zwiększa ryzyko nadwagi i nadciśnienia. Wiemy, że rezygnacja z białych kryształków może być trudna. Wszystkie potrawy będą nam się przecież wydawać bez smaku. Na szczęście są na to sposoby. Poznaj naturalne alternatywy dla soli.
Ten artykuł ma 4 strony:

Kapary i orzechy
Czego jeszcze możemy użyć, by wzmocnić smak potraw? Kaparów, które będą idealnym dodatkiem do farszu, makaronu, mięsa czy kanapek. W jakiej formie je stosować? Kapary rozetrzyj wraz z posiekanym czosnkiem i ostrą papryczką.

Jeszcze innym sposobem na smaczne posiłki bez grama soli jest dodanie do nich orzechów, płatków migdałowych czy pestek dyni. Zmiksowane i dodane do panierki, gotowanych na parze warzyw czy zup nadadzą potrawom charakterystycznego, intensywnego smaku.
Orzechy pasują do kurczaka, płatki migdałowe do ryby, a pestki dyni czy słonecznika do past kanapkowych.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze