Jak wzmocnić smak potraw bez soli?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuGdy nadmiernie używamy soli do kanapek, zup i sałatek, z czasem nasze kubki smakowe nie odczuwają jej tak mocno, jak kiedyś. W rezultacie solimy jeszcze więcej, a to z kolei ma negatywne skutki dla naszego organizmu. Nadmiar soli w diecie zwiększa ryzyko nadwagi i nadciśnienia. Wiemy, że rezygnacja z białych kryształków może być trudna. Wszystkie potrawy będą nam się przecież wydawać bez smaku. Na szczęście są na to sposoby. Poznaj naturalne alternatywy dla soli.
Ten artykuł ma 4 strony:
Skórki z owoców i suszone pomidory
Wyrazisty smak potraw osiągniemy, dodając do nich skórki z cytrusów lub jabłek. Przed wrzuceniem ich do zupy czy dodatkiem do marynaty należy pamiętać o dokładnym oczyszczeniu owoców z pestycydów i wszelkich zanieczyszczeń.
W tym celu należy przygotować roztwór z soku z cytryny, wody i octu, do którego je wrzucamy. Po upływie kilku minut owoce wycieramy i wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika. Następnie ścieramy na tarce.
Co jeszcze możemy dodawać do potraw? Rozdrobnione suszone pomidory. Koniecznie te bez dodatku oleju lub oliwy w składzie. Wraz z bazylią czy czosnkiem stworzą smaczne trio. Mieszankę polecamy używać do dań z makaronami, kaszą czy ryżem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze