Przepis na kawowe naleśniki
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzKawowe naleśniki to ciekawy pomysł na weekendowe danie śniadaniowe. Jest niskokaloryczne (100 gramów dostarcza jedynie 164 kcal). Naleśniki z mąki migdałowej z nadzieniem kawowym są źródłem ponad 11 gramów białka.
Składniki ciasta naleśnikowego:
- szklanka mąki migdałowej,
- jajko,
- 1,5 szklanki mleka migdałowego,
- łyżeczka oliwy z oliwek.
Składniki nadzienia kawowego:
- 150 gramów chudego twarogu,
- 50 ml syropu o smaku kawy i zawartości 0 kalorii.
Zobacz też: Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki?
Sposób przygotowania naleśników:
- Za pomocą blendera łączymy jajko i szklankę mleka.
- Następnie dodajemy (na zmianę) mąkę i resztę mleka do uzyskania masy o konsystencji śmietany.
- Smażymy na oliwie z każdej strony, aż naleśniki lekko się zarumienią.
Sposób przygotowania nadzienia:
Do miski wrzucamy twaróg i wlewamy syrop kawowy. Dokładnie mieszamy przy pomocy widelca. Gotowe.
Sposób podania:
- Rozkładamy naleśnik na płaskim talerzu, a następnie nakładamy odrobinę nadzienia tylko na jedną połowę.
- Zwijamy, zaczynając od krawędzi z twarogiem.
- Gotowe naleśniki można posypać drobną kawą rozpuszczalną.
Wartość odżywcza (100 gramów):
- energia: 164 kcal,
- białko: 11,3 g,
- tłuszcze: 12,1 g,
- węglowodany: 5 g.
Autor przepisu: Jakub Mościcki
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze