Koktajle odchudzające - odchudzanie, przepisy
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 4 komentarzeKoktajle odchudzające przygotowywane są na bazie owoców i warzyw. Nie dodaje się do nich żadnych dodatkowych przypraw czy cukru, z tego względu mają niską wartość kaloryczną. Koktajle odchudzające charakteryzują się bogactwem składników odżywczych, witamin i soli mineralnych oraz oczywiście błonnika. Koktajle czy też szejki odchudzające polecane są osobom dbającym o zgrabną sylwetkę, dążącym do upragnionej wagi. Największą ich zaletą jest bez wątpienia fakt, że można przygotować je samodzielnie w domu z owoców lub warzyw. Wybór należy do ciebie.
1. Koktajle odchudzające — odchudzanie
Prosta receptura oraz łatwy dostęp do składników sprawiają, że koktajle odchudzające są coraz popularniejsze. Mogą być z powodzeniem stosowane przez osoby pragnące zrzucić kilka kilogramów. Skuteczne odchudzanie z koktajlami możliwe jest wówczas, gdy tradycyjną kolację zastąpimy pysznym napojem z owoców lub warzyw.
Poniżej publikujemy przykładową listę owoców i warzyw, z których można przygotować koktajl na schudnięcie:
- grejpfruty,
- pomarańcze,
- awokado,
- żurawina,
- porzeczki,
- seler naciowy,
- buraki,
- papryka czerwona,
- pomidor,
- brokuły,
- marchew.
Koktajle odchudzające zawierają wiele cennych składników odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, umożliwiają tym samym zdrowe odchudzanie. Żurawina dostarcza naszemu organizmowi bardzo dużo błonnika] oraz witaminy C, grejpfruty regulują metabolizm tłuszczu oraz zapobiegają wystąpieniu miażdżycy, awokado z kolei jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, jagody natomiast przyspieszają przemianę materii i skutecznie oczyszczają organizm.
Wszystkie warzywa i owoce stanowią niezastąpione źródło witamin i flawonoidów, które wykazują zróżnicowane właściwości prozdrowotne - zwalczają wolne rodniki, zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową, choroby układu krążenia, poprawiają odporność organizmu.
2. Przepisy na koktajle odchudzające, skuteczne koktajle na odchudzanie
2.1. Koktajl jagodowo-porzeczkowy
Jeśli wciąż zadajesz sobie pytanie, jak się odchudzić, musisz koniecznie wprowadzić do swojej diety jagodowo-porzeczkowy koktajl odchudzający. Do jego przygotowania będziesz potrzebować pół szklanki czarnych porzeczek oraz czarnych jagód, a także odrobiny soku wyciśniętego z limonki i granatu.
Po dokładnym zmiksowaniu wszystkich składników koktajl jest gotowy do spożycia. Zawiera mnóstwo witaminy C, luteiny, która poprawia wzrok oraz błonnika regulującego pracę jelit.
2.2. Koktajl z grejpfrutów
Chyba żadna zdrowa dieta nie może obejść się bez grejpfrutów. Te pyszne owoce pomagają tracić zbędne kilogramy. Do koktajlu odchudzającego zawierającego grejpfruty potrzebujemy 2 czerwonych grejpfrutów oraz 1 pomarańczy. Sok z tych owoców dokładnie wyciskamy i łączymy ze sobą. Jeśli uznamy, że nasz koktajl owocowy jest zbyt gorzki, możemy dodać łyżeczkę miodu dla osłody.
2.3. Koktajl z awokado
Do jego przygotowania niezbędne są następujące składniki:
- pół dużego jogurtu naturalnego,
- pół obranego ze skórki awokado,
- otręby,
- natka pietruszki,
- łyżka soku z cytryny.
Obrane awokado należy pokroić w mniejsze kawałki, a następnie zmiksować wraz z jogurtem, otrębami, sokiem z cytryny i kilkoma listkami pietruszki. Po wymieszaniu składników napój gotowy jest do wypicia.
2.4. Koktajl warzywny
Równie pożywne i zdrowe jak opisane wyżej napoje owocowe, są koktajle odchudzające warzywne. Aby przygotować koktajl warzywny, potrzebne są następujące składniki:
- 1 burak,
- 1 seler,
- średniej wielkości marchewka.
Warzywa należy najpierw umyć i obrać ze skórek. Gotowe wrzucamy do sokowirówki, by wycisnąć z nich sok.
2.5. Koktajl dla urody
Związki roślinne zawarte w warzywach korzystnie wpływają na cerę, a tym samym naszą urodę. Pomidor, brokuły, natka pietruszki są bogatym źródłem witaminy A i beta-karotenu poprawiających koloryt cery, a także witaminy C, która jest niezbędna do syntezy włókien kolagenowych w skórze.
- 300 g brokułów,
- 2 pomidory bez skórki,
- 1 duży pęczek natki pietruszki.
Warzywa należy dokładnie umyć, a następnie pokroić i wrzucić do sokowirówki, by wycisnąć sok. W celu większego przyswojenia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach można dodać kilka kropel oliwy z oliwek lub oleju lnianego. Koktajle odchudzające skutecznie poprawiają pracę jelit, zapobiegając zaparciom oraz chorobom jelit.
W okresie zimowym również można przygotowywać koktajle zarówno owocowe, jak i warzywne, pod warunkiem że dysponujemy mrożonymi owocami. Mrożenie jest najlepszą formą przechowywania, gdyż następują najmniejsze straty witamin i innych cennych związków.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze