Orzeźwia i odchudza. Prosty koktajl idealny na lato
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuSkutecznie gasi pragnienie i pomaga pozbyć się tkanki tłuszczowej. To idealny koktajl w okresie letnim, kiedy temperatury powietrza są wysokie, a my nosimy ubrania, które więcej odsłaniają, niż zakrywają, więc chcemy prezentować się dobrze. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko 5 składników, które gwarantują orzeźwienie. Koktajl ten jest niskokaloryczny i podkręca metabolizm, dzięki czemu przyspiesza proces spalania tłuszczu. Dobrze nawadnia organizm. To zasługa m.in. obecności ogórka, który w 96 proc. składa się z wody.
Lista składników:
Składniki:
2 l wody,
ogórek,
4 limonki,
korzeń imbiru,
liście świeżej mięty (około 10 sztuk).
Sposób przygotowania:
Obieramy ogórka ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Z trzech limonek wyciskamy sok, czwartą kroimy na grube plastry. Do kielicha blendera wlewamy wodę, dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy do momentu aż zostaną rozdrobnione.
Tak przygotowany koktajl wkładamy do lodówki na 6 godzin. Po tym czasie możemy cieszyć się orzeźwiającym smakiem napoju, który pomoże nam schudnąć. To idealna propozycja dla osób, które nie przepadają za wodą.
Właściwości ogórka i mięty
— Ogórek — 50 gramów tego warzywa dostarcza jedynie 14 kcal. Sprzyja utracie zbędnych kilogramów, ponieważ daje uczucie sytości (jest bogaty w błonnik pokarmowy).
Ponadto wykazuje właściwości detoksykujące — działa moczopędnie, dzięki czemu płyny nie są zatrzymywane w organizmie, a toksyny są usuwane wraz z uryną. Należy do warzyw przeczyszczających — pomaga oczyścić jelita. Co ważne, nie zaleca się go osobom zmagającym się z biegunką lub zapaleniem żołądka.
— Mięta — ziele to poprawia trawienie (mentol zawarty w roślinie zwiększa wydzielanie żółci). Po spożyciu pokarmów ciężkostrawnych zaleca się pić herbatę miętową. Ponadto w medycynie naturalnej jest stosowana w leczeniu schorzeń układu oddechowego i krążenia. Napój z dodatkiem mięty nie tylko orzeźwia, ale i gasi pragnienie.
— Imbir — roślina ta nie tylko wzbogaca smak potraw, ale przeciwdziała uszkodzeniom komórkowym, które mogą wywoływać wolne rodniki. To zasługa obecności w jej składzie aminokwasów i przeciwutleniaczy. Korzeń imbiru reguluje trawienie, pobudzając wydzielanie soku żołądkowego i śliny. Ponadto dostarcza witamin, składników mineralnych i olejków eterycznych. Natomiast olejek z tej przyprawy ma zastosowanie w preparatach antycellulitowych. Dzięki temu, że pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, pomaga walczyć z tym problemem.
—Limonka — to bogactwo witamin C oraz B1. Dostarcza też ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników mineralnych, np. magnezu, wapnia, fosforu i żelaza. Pomaga eliminować toksyczne substancje i obniża poziom glukozy we krwi. Sok z jednej limonki (ok. 44 g) dostarcza jedynie 11 kcal.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze