Dietetyczne obiady - trzy przepisy Chodakowskiej. Przepisy na zdrowe obiady

Ewa Chodakowska w mediach społecznościowych zasypuje fanów propozycjami koktajli spalających tłuszcz i pomysłami na zdrowe posiłki. Na jednym ze swoich profili opublikowała przepisy na trzy dietetyczne obiady, które przygotujemy na podstawie jednej listy składników.


Co ważne, koszt jednego posiłku z podanych poniżej porcji to jedynie nieco ponad 10 złotych. Tym samym Chodakowska udowadnia, że racjonalne odżywianie nie wymaga ponoszenia dużych kosztów finansowych. Każde z zaproponowanych przez trenerkę fitness dań obiadowych dostarcza 553 kalorii.
Lista składników:
- 2 jaja "0",
- garść rukoli,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- garść pestek słonecznika,
- ½ kuli sera mozzarella,
- łyżka otrębów gryczanych,
- szczypta pieprzu,
- 2 szczypty bazylii.

Pomysł na obiad — sałatka z jajkiem, pomidorkami i serem
Sposób przygotowania:
Gotujemy jajka na twardo. Kroimy pomidory na połówki, a ser na mniejsze kawałki. Te oraz pozostałe składniki wrzucamy do dużego naczynia. Skrapiamy olejem, posypujemy pestkami, otrębami i przyprawami. Mieszamy. Gotowe!
Pomysł na obiad — frittata z pomidorami
Sposób przygotowania:
Kroimy 5 pomidorków na połówki. Dodajemy je do sera i otrębów wymieszanych z roztrzepanymi jajkami. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Smarujemy olejem naczynie żaroodporne. Wlewamy do niego masę jajeczną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do momentu, gdy się zetnie. To danie można przygotować również na patelni (zapiekając powoli z każdej strony). Frittatę podajemy z sałatką z rukoli, reszty pomidorów i pestek słonecznika.

Pomysł na obiad — szakszuka z rukolą
Sposób przygotowania:
Dzielimy pomidorki na mniejsze części, (wraz z sokiem) wrzucamy je na patelnię. Dodajemy rukolę, kilka łyżek wody, przyprawy i dusimy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy olej i otręby. Mieszamy. Kiedy warzywa staną się miękkie, wbijamy jajka. Zmniejszamy płomień i przykrywamy patelnię. Czekamy, aż jajka się zetną. Dalej na talerzu układamy plastry sera, na którym wykładamy zawartość naczynia do smażenia. Posypujemy słonecznikiem.

Najnowsze

Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze