Dietetyczne obiady - trzy przepisy Chodakowskiej. Przepisy na zdrowe obiady
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 1 komentarzEwa Chodakowska w mediach społecznościowych zasypuje fanów propozycjami koktajli spalających tłuszcz i pomysłami na zdrowe posiłki. Na jednym ze swoich profili opublikowała przepisy na trzy dietetyczne obiady, które przygotujemy na podstawie jednej listy składników.
Co ważne, koszt jednego posiłku z podanych poniżej porcji to jedynie nieco ponad 10 złotych. Tym samym Chodakowska udowadnia, że racjonalne odżywianie nie wymaga ponoszenia dużych kosztów finansowych. Każde z zaproponowanych przez trenerkę fitness dań obiadowych dostarcza 553 kalorii.
Lista składników:
- 2 jaja "0",
- garść rukoli,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- garść pestek słonecznika,
- ½ kuli sera mozzarella,
- łyżka otrębów gryczanych,
- szczypta pieprzu,
- 2 szczypty bazylii.
Pomysł na obiad — sałatka z jajkiem, pomidorkami i serem
Sposób przygotowania:
Gotujemy jajka na twardo. Kroimy pomidory na połówki, a ser na mniejsze kawałki. Te oraz pozostałe składniki wrzucamy do dużego naczynia. Skrapiamy olejem, posypujemy pestkami, otrębami i przyprawami. Mieszamy. Gotowe!
Pomysł na obiad — frittata z pomidorami
Sposób przygotowania:
Kroimy 5 pomidorków na połówki. Dodajemy je do sera i otrębów wymieszanych z roztrzepanymi jajkami. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Smarujemy olejem naczynie żaroodporne. Wlewamy do niego masę jajeczną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do momentu, gdy się zetnie. To danie można przygotować również na patelni (zapiekając powoli z każdej strony). Frittatę podajemy z sałatką z rukoli, reszty pomidorów i pestek słonecznika.
Pomysł na obiad — szakszuka z rukolą
Sposób przygotowania:
Dzielimy pomidorki na mniejsze części, (wraz z sokiem) wrzucamy je na patelnię. Dodajemy rukolę, kilka łyżek wody, przyprawy i dusimy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy olej i otręby. Mieszamy. Kiedy warzywa staną się miękkie, wbijamy jajka. Zmniejszamy płomień i przykrywamy patelnię. Czekamy, aż jajka się zetną. Dalej na talerzu układamy plastry sera, na którym wykładamy zawartość naczynia do smażenia. Posypujemy słonecznikiem.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze