Dieta Chodakowskiej - przepisy. Sprawdź tygodniowy jadłospis
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuEwa Chodakowska to nie tylko trenerka fitness i autorka programów treningowych. Jest redaktor naczelną miesięcznika lifestyle’owego „Be Active. Dietetyka & Fitness”, przygotowuje książki poświęcone zdrowemu stylowi życia: ćwiczeniom i żywieniu. Pomysłami na zdrowe dania dzieli się na swoich profilach w mediach społecznościowych. Oto dieta Chodakowskiej - przepisy Ewy Chodakowskiej oraz jadłospis.
Ten artykuł ma 7 stron:
Internauci często poszukują w sieci następujących zagadnień: "Ewa Chodakowska dieta", "jadłospis Chodakowska" czy "Bebio przykładowa dieta". Teraz już nie musicie szukać — wszystko znajdziecie w tym miejscu! Poniżej publikujemy przepisy i jadłospis diety Chodakowskiej.
Dzień pierwszy
Pierwsze śniadanie — kasza jaglana z truskawkami
Lista składników:
- szklanka 2% mleka,
- szczypta cynamonu,
- 5 mrożonych truskawek,
- łyżeczka miodu pszczelego,
- 120 gramów kaszy jaglanej,
- łyżka nasion sezamu.
Sposób przygotowania:
Gotujemy mleko z cynamonem (musi się zagotować), następnie wsypujemy kaszę. Wszystkie składniki mieszamy. Gdy kasza będzie miękka, dodajemy rozmrożone truskawki i wlewamy miód. Ponownie mieszamy i serwujemy. To śniadanie dostarcza 405 kalorii.
Drugie śniadanie — koktajl ze szpinakiem i bananem
Lista składników:
- mały banan,
- garść świeżego szpinaku,
- łyżeczka miodu pszczelego,
- pół szklanki 2% jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy przy użyciu blendera. Koktajl dostarcza 203 kalorii.
Obiad — łosoś z warzywami
Lista składników:
- 150 gramów świeżego łososia atlantyckiego,
- 100 gramów żółtej fasolki szparagowej,
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny,
- szczypta tymianku,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego,
- szczypta soli,
- 60 gramów ryżu,
- 80 gramów czerwonej fasoli (ugotowanej),
- łyżeczka natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Nacieramy rybę tymiankiem i olejem. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym (warto co jakiś czas podlewać ją wodą). Fasolkę i ryż gotujemy w osolonej wodzie. Łączymy te składniki na talerzu, dodajemy czerwoną fasolę, na wierzchu układamy łososia i skrapiamy sokiem z cytryny. To danie obiadowe dostarcza 678 kcal.
Podwieczorek — kanapka
Lista składników:
- 2 kromki chleba graham,
- plasterek polędwicy sopockiej,
- 2 łyżeczki musztardy,
- liść sałaty masłowej,
- 4 plastry zielonego ogórka.
Sposób przygotowania:
Pieczywo smarujemy musztardą. Na wierzch układamy: sałatę, wędlinę i ogórka. Przykrywamy drugą kromką. Kanapka dostarcza 200 kcal.
Kolacja — sałatka z fetą
Lista składników:
- plaster sera typu feta,
- pół średniej wielkości czerwonej papryki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka pestek dyni,
- 3 liście sałaty masłowej.
Sposób przygotowania:
Kroimy ser w kostkę, a paprykę w paski. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Skrapiamy oliwą i posypujemy pestkami dyni. Sałatka dostarcza 300 kalorii.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze