Dieta Chodakowskiej - kalorie, zasady, przykładowy jadłospis
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzDieta Ewy Chodakowskiej to bardzo popularna dieta, która pomoże nam szybko uzyskać doskonałą sylwetkę na lato lub wrócić do formy po przerwie. Dieta Chodakowskiej ułożona jest z myślą o osobach aktywnych, a nie jedynie chcących zrzucić szybko na wadze. To dieta dla ćwiczących - jadłospis diety Chodakowskiej składa się z potraw o dużo wyższej wartości kalorycznej, niż te, które znaleźlibyśmy w typowej diecie odchudzającej.
Dieta Chodakowskiej — kalorie
Plan diety Chodakowskiej ułożony jest w ten sposób, aby korzystający z niej nie spotkali się z efektem jo-jo, który jest efektem ubocznym wielu innych diet. Posiłki w diecie Chodakowskiej są wysokokaloryczne, gdyż trenerka fitness przewiduje, że kalorie, które przyjmiemy z pokarmem, spalimy podczas ćwiczeń. Dzięki takiej kombinacji ćwiczeń i diety uzyskamy doskonałą figurę.
Dieta Chodakowskiej działać będzie jedynie w połączeniu z intensywnym ruchem, dlatego dostarcza ona naszemu organizmowi większą dawkę energii. Według Ewy Chodakowskiej, nawet nie ćwicząc spalamy około 1300 kalorii dziennie, zatem jeśli ćwiczymy, powinniśmy dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednią dawkę kalorii i składników odżywczych. Wartość kaloryczna diety Chodakowskiej to od 2000 do 2500 kalorii dziennie. Według Ewy Chodakowskiej, jest to idealna wartość kaloryczna dla osób ćwiczących i chcących schudnąć.
Dieta Chodakowskiej — zasady
Zasady diety Chodakowskiej są unikatowe. Oprócz wysokiej wartości kalorycznej naszych posiłków, bardzo duży nacisk kłaść powinniśmy również na pochodzenie tych kalorii. Ewa Chodakowska radzi, aby kalorie w naszej diecie pochodziły głównie z zielonych warzyw, owoców oraz chudego mięsa.
Zielone warzywa, takie jak brokuły, szparagi, szpinak lub brukselka to bogate źródło kwasu foliowego, ważnego w czasie ciąży oraz chroniącego przed rakiem trzustki. W zielonych warzywach zawarty jest również błonnik pokarmowy, który obniża poziom złego cholesterolu LDL.
Ze względu na ćwiczenia, które wykonywać będziemy w trakcie stosowania diety, nasz jadłospis powinien być bogaty w białko pochodzące z mięsa lub warzyw. Najlepszym źródłem białka będzie w tym przypadku mięso z piersi kurczaka. Białko konieczne jest w procesie odbudowy mięśni, które niszczą się podczas ćwiczeń i odbudowują na nowo silniejsze i cięższe. Oprócz tego, białko bierze udział w procesach trawienia oraz w produkcji ciał układu immunologicznego.
Dieta Chodakowskiej — przykładowy jadłospis
Śniadanie w diecie Chodakowskiej - zjadamy jedną miseczkę owsianki według pomysłu Ewy Chodakowskiej, którą przygotujemy wkładając do miseczki suszone banany, migdały, orzechy, rodzynki oraz pestki słonecznika i dyni. Dodajemy płatki owsiane, a następnie zalewamy całość wodą, a następnie mlekiem sojowym i mieszamy.
Obiad w diecie Chodakowskiej - na obiad możemy zjeść dowolną zupę, a do niej 20 gramów pestek ze słonecznika prażonych na patelni bez użycia tłuszczu, na drugie danie makaron z dodatkiem soczewicy oraz surówka żurawinowo — marchewkowa.
Kolacja w diecie Chodakowskiej - sałatka przygotowana z winogron, pokrojonej smażonej piersi z kurczaka i orzechów.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze