Dieta Chodakowskiej - przepisy. Sprawdź tygodniowy jadłospis
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuEwa Chodakowska to nie tylko trenerka fitness i autorka programów treningowych. Jest redaktor naczelną miesięcznika lifestyle’owego „Be Active. Dietetyka & Fitness”, przygotowuje książki poświęcone zdrowemu stylowi życia: ćwiczeniom i żywieniu. Pomysłami na zdrowe dania dzieli się na swoich profilach w mediach społecznościowych. Oto dieta Chodakowskiej - przepisy Ewy Chodakowskiej oraz jadłospis.
Ten artykuł ma 7 stron:
Dzień drugi
Śniadanie — twarożek z rzodkiewką i nasionami słonecznika
Lista składników:
- pół kostki sera twarogowego półtłustego,
- 50 gramów rzodkiewki,
- 2 łyżki kiełków lucerny,
- łyżka zarodków pszennych,
- 4 łyżki 2% jogurtu naturalnego,
- 2 kromki chleba graham,
- łyżka nasion słonecznika.
Sposób przygotowania:
Rozgniatamy widelcem twaróg, łączymy go z jogurtem. Dodajemy rzodkiewkę pokrojoną w plastry, kiełki, nasiona i zarodki. Jemy z pieczywem. Śniadanie dostarcza 415 kalorii.
Drugie śniadanie — sałatka z awokado, gruszki i ananasa
Lista składników:
- pół awokado,
- 2 plastry świeżego ananasa,
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki,
- łyżka otrębów pszennych,
- średniej wielkości gruszka.
Sposób przygotowania:
Kroimy awokado, gruszkę i ananasa w kostkę. Przekładamy warzywa i owoce do miski. Skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy otrębami. To danie dostarcza 217 kalorii.
Obiad — kasza bulgur z dorszem
Lista składników:
- duża marchewka,
- łodyga selera naciowego,
- 2 łyżki poszatkowanej cebuli,
- łyżka szczypiorku,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego,
- łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- szczypta czarnego pieprzu,
- 150 gramów świeżego dorsza,
- 60 gramów suchej kaszy bulgur.
Sposób przygotowania:
Pieczemy rybę w folii w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20–30 minut. Gotujemy kaszę al dente. Ścieramy na tarce marchew, selera, kroimy cebulę i szczypiorek. Mieszamy warzywa z kaszą i doprawiamy do smaku. Serwujemy, układając warstwę kaszy bulgur, a na niej dorsza. Danie obiadowe dostarcza 588 kalorii.
Podwieczorek — mandarynki z kakao
Lista składników:
- 20 gramów łuskanych migdałów,
- łyżka 2% jogurtu naturalnego,
- łyżeczka 16% kakao,
- 2 duże mandarynki.
Sposób przygotowania:
Obieramy mandarynki ze skórki. Następnie owoce dzielimy na cząstki, polewamy jogurtem, posypujemy migdałami i kakao. Podwieczorek dostarcza 220 kalorii.
Kolacja — sałata rzymska z jajkiem
Lista składników:
- 2 jaja,
- 2 orzechy włoskie,
- łyżeczka oleju lnianego,
- pół papryki czerwonej,
- 2 liście sałaty rzymskiej,
- 4 łyżki świeżo wyciskanego soku z cytryny,
- kromka chleba graham.
Sposób przygotowania:
Ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jajko mieszamy z poszarpaną sałatą. Dodajemy paprykę pokrojoną w słupki i olej. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy orzechami. Sałatkę zjadamy z pieczywem. Danie dostarcza 346 kalorii.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze