Dieta Chodakowskiej - przepisy. Sprawdź tygodniowy jadłospis
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuEwa Chodakowska to nie tylko trenerka fitness i autorka programów treningowych. Jest redaktor naczelną miesięcznika lifestyle’owego „Be Active. Dietetyka & Fitness”, przygotowuje książki poświęcone zdrowemu stylowi życia: ćwiczeniom i żywieniu. Pomysłami na zdrowe dania dzieli się na swoich profilach w mediach społecznościowych. Oto dieta Chodakowskiej - przepisy Ewy Chodakowskiej oraz jadłospis.
Ten artykuł ma 7 stron:
Dzień trzeci
Śniadanie — owsianka z morelą
Lista składników:
- 6 łyżek płatków owsianych,
- kromka chleba graham,
- plaster sera twarogowego półtłustego,
- łyżka miodu pszczelego,
- 2 morele,
- łyżeczka otrębów pszennych.
Sposób przygotowania:
Zalewamy płatki owsiane i otręby 1/3 szklanki przegotowanej wody. Kiedy namokną, dodajemy morele. Wierzch dania posypujemy pokruszonym twarogiem i polewamy miodem. Zjadamy z pieczywem. Śniadanie dostarcza 440 kalorii.
Drugie śniadanie — koktajl burakowy z nasionami chia
Lista składników:
- 200 gramów buraków,
- 20 gramów nasion chia,
- łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Za pomocą sokowirówki wyciskamy sok z buraka. Nasiona chia zalewamy niewielką ilością wrzątku i pozostawiamy, by napęczniały. Następnie wszystkie składniki wlewamy do wysokiego naczynia i miksujemy. Koktajl dostarcza 220 kalorii.
Obiad — kotlety z musztardą i ziemniakami
Lista składników:
- jajko,
- 2 łyżki 2% jogurtu naturalnego,
- łyżeczka szczypiorku,
- łyżka musztardy,
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- szczypta papryki,
- 120 gramów mięsa z ud kurczaka (bez skóry),
- łyżka otrębów pszennych,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego,
- 180 gramów ziemniaków.
Sposób przygotowania:
Gotujemy udka, a następnie obieramy kości z mięsa. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, jogurt, musztardę i sok z cytryny. Mieszamy. Wrzucamy kawałki kurczaka. Ponownie mieszamy. Po dodaniu otrębów formujemy małe kotleciki. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie smażymy z dwóch stron na łyżeczce oleju. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. To danie obiadowe dostarcza 552 kalorii.
Podwieczorek — tost z ananasem
Lista składników:
- 2 plastry świeżego ananasa,
- kromka chleba graham,
- 30 gramów sera mozzarella,
- szczypta nasion sezamu,
- szczypta ostrej papryki.
Sposób przygotowania:
Na kromce chleba układamy plaster ananasa, posypujemy owoc sezamem i papryką. Na wierzch kładziemy pokrojony w plastry ser. Zapiekamy do momentu, aż mozzarella się roztopi. Tost dostarcza 200 kalorii.
Kolacja — sałatka z indykiem i amarantusem
Lista składników:
- 100 gramów piersi indyka (bez skóry),
- garść roszponki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 3 łyżki gotowanego amarantusa,
- mały pomidor,
- 4 orzechy włoskie,
- szczypta curry.
Sposób przygotowania:
Dusimy mięso w wodzie z dodatkiem curry. Mieszamy roszponkę z kawałkami indyka, oliwą, cząstkami pomidora, pokruszonymi orzechami i ugotowanym amarantusem. Sałatka dostarcza 365 kalorii.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze