Dieta Chodakowskiej - przepisy. Sprawdź tygodniowy jadłospis
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuEwa Chodakowska to nie tylko trenerka fitness i autorka programów treningowych. Jest redaktor naczelną miesięcznika lifestyle’owego „Be Active. Dietetyka & Fitness”, przygotowuje książki poświęcone zdrowemu stylowi życia: ćwiczeniom i żywieniu. Pomysłami na zdrowe dania dzieli się na swoich profilach w mediach społecznościowych. Oto dieta Chodakowskiej - przepisy Ewy Chodakowskiej oraz jadłospis.
Ten artykuł ma 7 stron:
Dzień 4
Śniadanie — pudding chia z mango
Lista składników:
- 20 gramów nasion chia,
- 125 gramów świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
- pół mango,
- 20 gramów płatków migdałowych,
- 30 gramów granatu.
Sposób przygotowania:
Nasiona chia zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Obieramy mango. Połowę owocu blendujemy, drugą kroimy w kostkę. Zblendowaną część mieszamy z nasionami i wykładamy do szklanki. Wierzch posypujemy płatkami, granatem i pokrojonym w kostkę mango. Pudding chia dostarcza 450 kalorii.
Drugie śniadanie — sandwich z twarożkiem
Lista składników:
- 2 kromki chleba graham,
- plaster sera twarogowego półtłustego,
- 2 rzodkiewki,
- 2 łyżki 2% jogurtu naturalnego,
- łyżka kopru,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
Twaróg łączymy z jogurtem, następnie dodajemy do niego pokrojone rzodkiewki i posiekany koperek. Tak przygotowaną pastą smarujemy chleb, przyprawiamy i przykrywamy kolejną kromką. Kanapka dostarcza 200 kalorii.
Obiad — indyk z sosem pomidorowym
Lista składników:
- 100 gramów mielonego mięsa z piersi indyka,
- szklanka pokrojonych pomidorów,
- pół cebuli,
- łyżka oleju rzepakowego,
- pół szklanki kukurydzy z puszki,
- pół szklanki fasoli czerwonej,
- 60 gramów długoziarnistego brązowego ryżu.
Sposób przygotowania:
Siekamy drobno cebulę, a następnie smażymy ją na oleju. Gdy zmięknie, dodajemy mięso z indyka. Podsmażamy. Wrzucamy pokrojone pomidory, kukurydzę i fasolę. Dusimy na wolnym ogniu około 20 minut (sos powinien się zredukować). Przyprawiamy do smaku. Indyka w sosie pomidorowym serwujemy z ryżem. Ta potrawa obiadowa dostarcza 624 kalorii.
Podwieczorek — pestki słonecznika i dyni
Lista składników:
- 20 gramów nasion słonecznika,
- 20 gramów pestek dyni.
Podwieczorek dostarcza 228 kalorii.
Kolacja — tuńczyk z pomidorami
Lista składników:
- pół puszki tuńczyka w sosie własnym,
- łyżka szczypiorku,
- łyżka natki pietruszki,
- olej rzepakowy,
- łyżeczka otrębów gryczanych,
- kromka chleba graham,
- 2 pomidory.
Sposób przygotowania:
Mieszamy tuńczyka z zieleniną. Dodajemy pokrojone pomidory, a także otręby. Skrapiamy olejem. Rybę z warzywami zjadamy z pieczywem graham. Kolacja dostarcza 300 kalorii.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze