Dieta Chodakowskiej - przepisy. Sprawdź tygodniowy jadłospis
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuEwa Chodakowska to nie tylko trenerka fitness i autorka programów treningowych. Jest redaktor naczelną miesięcznika lifestyle’owego „Be Active. Dietetyka & Fitness”, przygotowuje książki poświęcone zdrowemu stylowi życia: ćwiczeniom i żywieniu. Pomysłami na zdrowe dania dzieli się na swoich profilach w mediach społecznościowych. Oto dieta Chodakowskiej - przepisy Ewy Chodakowskiej oraz jadłospis.
Ten artykuł ma 7 stron:
Dzień 5
Śniadanie — bananowe ciasteczka
Lista składników:
- średniej wielkości banan,
- 5 łyżek płatków owsianych,
- łyżka wiórków kokosowych,
- szklanka 2% jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania:
Ugniatamy banana za pomocą widelca na gładką masę. Dosypujemy płatki owsiane i wiórki, wlewamy jogurt. Mieszamy. Następnie formujemy niewielkie, płaskie ciastka. Pieczemy je przez 5–10 minut. Ciasteczka bananowe dostarczają 480 kalorii.
Drugie śniadanie — koktajl z chia i malinami
Lista składników:
- 10 gramów suszonych nasion chia,
- 125 gramów 2% jogurtu naturalnego,
- 50 gramów malin.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Koktajl dostarcza 140 kalorii.
Obiad — indyk z cukinią i suszonymi pomidorami
Lista składników:
- pół szklanki kaszy jaglanej,
- 3 duże pieczarki,
- 2 pomidory suszone bez oliwy,
- ¼ papryki czerwonej,
- łyżeczka octu balsamicznego,
- szczypta pieprzu,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego,
- mała cukinia,
- 120 gramów piersi indyka.
Sposób przygotowania:
Kroimy cukinię (w półksiężyce) i mięso (w kostkę), posypujemy przyprawami i odstawiamy na pół godziny. Następnie smarujemy olejem patelnię grillową i smażymy na niej indyka i warzywa. Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w osolonym wrzątku. Paprykę, suszone pomidory, pieczarki kroimy w kostkę i dusimy krótko na patelni z dodatkiem wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec duszone warzywa mieszamy z kaszą, cukinią i mięsem. To danie obiadowe dostarcza 700 kalorii.
Podwieczorek — grzanka z mozzarellą
Lista składników:
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- pół kulki sera mozzarella,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- ząbek czosnku,
- kromka chleba graham,
- szczypta oregano i pieprzu.
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy pokrojone pomidory z czosnkiem, oregano i pieprzem. Krótko opiekamy pieczywo, a gdy będzie złote, nakładamy salsę i plaster mozzarelli. Pieczemy do momentu, gdy ser się lekko stopi. Grzanka dostarcza 20 kalorii.
Kolacja — omlet z porem i serem kozim
Lista składników:
- 2 białka jaja kurzego,
- 150 gramów pora,
- plaster sera koziego,
- łyżka szczypiorku,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 3 łyżki 2% jogurtu naturalnego,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kroimy por na centymetrowe plastry. Gdy olej na patelni się rozgrzeje, wrzucamy na nią warzywo. Przyprawiamy i dusimy około 4 minut, aż zmięknie. W misce mieszamy białka jaj z jogurtem. Do podsmażonego pora wlewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy plastry sera. Posypujemy szczypiorkiem i pieprzem. Smażymy około 12 minut na wolnym ogniu, aż masa się zetnie. Omlet dostarcza 316 kalorii.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze