Dieta Chodakowskiej - przepisy. Sprawdź tygodniowy jadłospis
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuEwa Chodakowska to nie tylko trenerka fitness i autorka programów treningowych. Jest redaktor naczelną miesięcznika lifestyle’owego „Be Active. Dietetyka & Fitness”, przygotowuje książki poświęcone zdrowemu stylowi życia: ćwiczeniom i żywieniu. Pomysłami na zdrowe dania dzieli się na swoich profilach w mediach społecznościowych. Oto dieta Chodakowskiej - przepisy Ewy Chodakowskiej oraz jadłospis.
Ten artykuł ma 7 stron:
Dzień 6
Śniadanie — jaglanka z morelami 385 kcal
Lista składników:
- 60 gramów kaszy jaglanej,
- średnia morela,
- szczypta cynamonu,
- szczypta 16% kakao,
- ¾ szklanki 2% mleka,
- łyżeczka nasion sezamu.
Sposób przygotowania:
Gotujemy kaszę na mleku. Na półmisek wykładamy połowę jaglanki, następnie pokrojone w cząstki owoce, połowę porcji jogurtu i posypujemy cynamonem. Następnie powtarzamy kolejność warstw. Wierzch jaglanki posypujemy sezamem. To śniadanie dostarcza 385 kcal.
Drugie śniadanie — warzywa ze słonecznikiem
Lista składników:
- jabłko,
- marchew,
- mała kalarepa,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- 2 łyżki 2% jogurtu naturalnego,
- łyżeczka otrębów owsianych.
Sposób przygotowania:
Obieramy warzywa i kroimy je w kostkę, a jabłko w plastry. Przekładamy składniki do miski. Polewamy jogurtem, posypujemy otrębami i słonecznikiem. To danie dostarcza 215 kalorii.
Obiad — pulpety z brokułami
Lista składników:
- białko jaja kurzego,
- 120 gramów łopatki wieprzowej,
- 50 gramów różyczek brokuła,
- 20 gramów cebuli dymki,
- 210 gramów ziemniaków,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego,
- 2 małe buraki,
- szczypta oregano, papryki,
- łyżeczka octu balsamicznego,
- łyżka otrębów gryczanych.
Sposób przygotowania:
Mieszamy zmielone mięso z białkiem jaja, otrębami, dymką i różyczkami brokułów. Dolewamy olej. Formujemy małe pulpety. Wrzucamy je do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Obrane ziemniaki kroimy w ćwiartki, lekko podgotowujemy. Następnie układamy je i obrane buraki na papierze do pieczenia, skrapiamy olejem, przyprawiamy i pieczemy do miękkości buraków. Danie dostarcza 625 kalorii.
Podwieczorek — kanapka z tofu
Lista składników:
- 2 kromki chleba żytniego,
- plaster tofu,
- 30 gramów musztardy,
- pół pomidora.
Sposób przygotowania:
Pieczywo smarujemy musztardą. Następnie układamy na nim: plaster tofu i pomidora. Przykrywamy drugą kromką. Kanapka dostarcza 222 kalorii.
Kolacja — sałatka z roszponki i oliwek
Lista składników:
- garść roszponki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka pestek słonecznika,
- pół średniej papryki czerwonej,
- 3 łyżki komosy ryżowej,
- plaster sera feta.
Sposób przygotowania:
Gotujemy komosę. Następnie mieszamy quinoa z kawałkami sera, papryką pokrojoną w kostkę i roszponką. Na koniec posypujemy słonecznikiem i skrapiamy oliwą. Sałatka dostarcza 350 kalorii.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze