Jesienno-zimowe kolacje polecane przez EwÄ™ ChodakowskÄ…
MARTA GRABIEC • dawno temuKażdy z nas po mÄ™czÄ…cym dniu chce zaszyć siÄ™ w domu i zjeść coÅ› dobrego. Jednakże kolacje potrafiÄ… być zdradzieckie, gdyż nierozważne jedzenie na noc sprzyja tyciu. Co wiÄ™c jeść, żeby dostarczyć sobie energii i zapewnić spokojny sen? Z pomocÄ… przychodzÄ… propozycje od najsÅ‚ynniejszej w Polsce trenerki fitness – Ewy Chodakowskiej.
Ten artykuł ma 4 strony:
SaÅ‚atka z makrelÄ… i koperkiem — 320kcal
- makrela wędzona, wyfiletowana – 4 łyżki [80g]
- sałata masłowa – 4 duże liści [24g]
- jogurt naturalny, 2 proc. tłuszczu – 4 łyżki [80g]
- koper ogrodowy – 2 łyżki [16g]
- cebula, poszatkowana — Å‚yżka [20g]
- pomidor— maÅ‚y [120g]
- sÅ‚onecznik, prażony na sucho, bez soli — Å‚yżka [10g]
- pieprz czarny – szczypta [1g]
- papryka, mielona – szczypta [1g]
Sałatę poszarp na mniejsze kawałki. Jogurt wymieszaj z przyprawami, koperkiem i cebulą. Pomidorki pokrój w plastry i dodaj do sałaty. Rybę rozgnieć widelcem, tak aby nie było w niej ości. Dołóż ją do sałatki i polej sosem jogurtowym. Danie posyp słonecznikiem.
Pasta z ciecierzycy i nerkowców — 331 kcal
- cieciorka gotowana – 2/3 szklanki [120g]
- oliwa z oliwek – łyżeczka [5g]
- sok ze świeżej cytryny – 3 łyżki [21g]
- orzechy nerkowca – 2 łyżki [20g]
- pieprz czarny — szczypta [1g]
- papryka, mielona — szczypta [1g]
Orzechy namocz w ciepłej wodzie na godzinę. Odsącz i zmiksuj z ugotowaną cieciorką i resztą składników. Możesz dodać troszkę wody, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Zjedz łyżeczką.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze