Maliny: smaczne i zdrowe odchudzanie. Właściwości malin - odchudzanie

Maliny to niezwykle smaczne i odżywcze owoce. Stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej diety w sezonie letnim. Mało jednak kto wie, że składniki zawarte w tych owocach... odchudzają. Maliny: smaczne i zdrowe odchudzanie - zapraszamy!

Maliny a odchudzanie, maliny na odchudzanie
Maliny mają mało kalorii (zaledwie 40 kcal w 100 g), a przy tym dostarczają spore ilości błonnika, który korzystnie wpływa na przemianę materii. Zjedzenie kubka malin zapewnia uczucie sytości i pozwala na namnażanie się dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym.
Owoce w diecie

Owoce te obfitują w witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę K. Wiele w nich również magnezu, potasu i miedzi. W malinach kryją się ponadto kwasy organiczne (m.in. jabłkowy, cytrynowy, elagowy), pektyny, lotne związki zapachowe i cukry.
Keton malinowy — naturalny spalacz tłuszcz. Maliny na diecie
W malinach ukrywa się związek, który pomaga spalić tłuszcz. W postaci syntetycznej dodaje się go do wielu preparatów na odchudzanie. Mowa o ketonie malinowym. Jest to naturalny polifenol roślinny, który wpływa na aktywność noradrenaliny. Za jego pośrednictwem nasila się proces spalania tłuszczu. Dzieje się tak, gdyż noradrenalina stymuluje układ nerwowy i zwiększa szybkość przepływu krwi. Organizm reaguje na ten sygnał przyspieszonym spalaniem tłuszczu.

Środki ułatwiające odchudzanie
Maliny posiadają zdecydowanie więcej substancji sprzyjających odchudzaniu. Mogą więc stanowić uzupełnienie restrykcyjnych diet. Spożywać je można na surowo, w formie deserów lub koktajli.
Maliny na zdrowie, dla urody i lepszego samopoczucia
Maliny najlepiej smakują, gdy są zjedzone zaraz po zerwaniu z krzaka. I wówczas właśnie najwięcej w nich wartości odżywczych, które ulegają rozkładowi w owocach już zerwanych. Dodatkowo maliny, jak zdecydowana większość owoców sezonowych, szybko się psują.

Sposobem na zachowanie ich smaku i aromatu jest mrożenie malin. Można z nich również przygotować dżemy, kompoty lub syropy, które idealnie sprawdzą się w czasie zimowych infekcji. Maliny bowiem słyną z wielu właściwości leczniczych:
- działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
- obniżają gorączkę (działają napotnie),
- obniżają ciśnienie krwi, korzystnie wpływają na układ krwionośny, wzmacniają pracę mięśnia sercowego,
- wspomagają leczenie anemii (dzięki zawartości żelaza),
- łagodzą dolegliwości bólowe (choćby te związane z menstruacją),
- wzmacniają układ odpornościowy,
- korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci, a przy tym opóźniają proces starzenia.
Maliny są nie tylko smaczne, ale i pożywne. Należą do grupy owoców, po które z powodzeniem można sięgać na diecie odchudzającej.


Polecane przez autora:
- Nowa, szczuplejsza ty… z głową! MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jak uniknąć kontuzji w czasie biegania? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Biegi OCR. Czym są i na czym polega ich fenomen? MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze